Viltkorv i bröd med rökig majonnäs, inlagd kål, potatischips och rostad schalottenlök
Du behöver
4 st viltkorvar av god kvalitet och 4 korvbröd (eller så gör du din egen korv!)
Mandelpotatischips
400 g mandelpotatis
0,5 l vatten
1 tsk salt
1 krm torkad dill
1 liter rapsolja till fritering
Inlagd rödkål
150 g rödkål, strimlad
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk kumminfrön
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 krm salt
Rostad lök
6 st gula lökar, skurna i skivor
1 msk rapsolja
1 tsk strösocker
1 krm salt
Rökig majonnäs
2 dl majonnäs
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm tabasco
1 krm salt
Så här gör du
Rostad lök
Skala och strimla gul lök, lägg i en ugnsform som är klädd med bakplåtspapper. Droppa över rapsolja och strö över socker och salt. Kör in i ugn på 200 grader i 15 minuter, rör om då och då. Dra sedan ner värmen till 75 grader och kör tills löken är helt torr. Låt sedan löken svalna och förvara i en lufttät burk.
Inlagd rödkål
Dela och strimla rödkål i tunna skivor med kniv eller i matberedare. Rosta kumminfrön lätt i en torr panna. Koka upp ättika, vatten och socker till inläggningslagen i en kastrull som rymmer samtliga ingredienser. När lagen kokat upp häller du i kryddor och rödkål. Låt koka i 5 minuter, dra sedan åt sidan och låt svalna. Förvaras i kyl.
Rökig majonnäs
Blanda alla ingredienser till den rökiga majonnäsen och ställ den sedan i kylen.
Mandelpotatischips
Blanda vatten och salt tills att allt salt lösts upp. Skölj av mandelpotatisen och skiva sedan tunna skivor av den på en mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i saltlaken 10 minuter. Ta upp potatisen och skölj med kallt vatten. Lägg sedan på ett papper så att den får torka något.
Fritera potatisen i rapsolja på 160–170° tills den blir krispig. Passa så att den inte bränns!
Upplever du att potatisen lätt bränner, sänk värmen lite. Lägg de färdiga chipsen på lite hushållspapper och krydda med torkad dill. Förvara i en lufttät burk.
Servera!
Lägg korven i brödet, sedan den inlagda rödkålen. Toppa med rostad lök och majonnäsen. Servera med chipsen.
Älg- och fläskkorv
Antal portioner: ca 12–14 korvar
1 kg älghögrev
900 g fläsksida
300 g kylskåpskallt vatten
Svinfjälster, blötlagt ca 2 timmar
3 st vitlöksklyftor
Kryddor
3 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
8 st enbär
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
4 st lagerblad
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
1 tsk malen nejlika