Inspiration / Mat och recept

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs

Det enkla är det goda! Och enklast av allt är korv med bröd! Gärna serverad vid en eld utomhus. Briljera lite extra i vinter och bjud på viltkorv med raffinerat rustika tillbehör, som inlagd kål, rökig majonnäs och rostad scharlottenlök. Och vill du göra egen viltkorv bjuder vi på ett riktigt bra recept.

Viltkorv i bröd med rökig majonnäs, inlagd kål, potatischips och rostad scharlottenlök

Du behöver

4 st viltkorvar av god kvalitet och 4 korvbröd (eller så gör du din egen korv!)
Mandelpotatischips
400 g mandelpotatis
0,5 l vatten
1 tsk salt
1 krm torkad dill
1 liter rapsolja till fritering

Inlagd rödkål
150 g rödkål, strimlad
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk kumminfrön
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 krm salt

Rostad lök
6 st gula lökar, skurna i skivor
1 msk rapsolja
1 tsk strösocker
1 krm salt

Rökig majonnäs
2 dl majonnäs
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm tabasco
1 krm salt

Så här gör du

Rostad lök
Skala och strimla gul lök, lägg i en ugnsform som är klädd med bakplåtspapper. Droppa över rapsolja och strö över socker och salt. Kör in i ugn på 200 grader i 15 minuter, rör om då och då. Dra sedan ner värmen till 75 grader och kör tills löken är helt torr. Låt sedan löken svalna och förvara i en lufttät burk.

Inlagd rödkål
Dela och strimla rödkål i tunna skivor med kniv eller i matberedare. Rosta kumminfrön lätt i en torr panna. Koka upp ättika, vatten och socker till inläggningslagen i en kastrull som rymmer samtliga ingredienser. När lagen kokat upp häller du i kryddor och rödkål. Låt koka i 5 minuter, dra sedan åt sidan och låt svalna. Förvaras i kyl.

Rökig majonnäs
Blanda alla ingredienser till den rökiga majonnäsen och ställ den sedan i kylen.

Mandelpotatischips
Blanda vatten och salt tills att allt salt lösts upp. Skölj av mandelpotatisen och skiva sedan tunna skivor av den på en mandolin eller med en vass kniv. Lägg ner i saltlaken 10 minuter. Ta upp potatisen och skölj med kallt vatten. Lägg sedan på ett papper så att den får torka något.

Fritera potatisen i rapsolja på 160–170° tills den blir krispig. Passa så att den inte bränns!
Upplever du att potatisen lätt bränner, sänk värmen lite. Lägg de färdiga chipsen på lite hushållspapper och krydda med torkad dill. Förvara i en lufttät burk.

Servera!
Lägg korven i brödet, sedan den inlagda rödkålen. Toppa med rostad lök och majonnäsen. Servera med chipsen.

Älg- och fläskkorv

Antal portioner: ca 12–14 korvar

1 kg älghögrev
900 g fläsksida
300 g kylskåpskallt vatten
Svinfjälster, blötlagt ca 2 timmar
3 st vitlöksklyftor

Kryddor
3 tsk salt
1 tsk malen svartpeppar
8 st enbär
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
4 st lagerblad
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
1 tsk malen nejlika

Gör så här

  • Blötlägg fjälstret i ljummet vatten i ett par timmar. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger.
  • Tärna älg- och fläskkött i mindre bitar som går ner i kvarnen. Köttet får gärna vara lite halvfruset fortfarande. Stoppa gärna köttkvarnens delar i frysen en stund innan du ska använda den för att färsblandningen inte ska bli för varm.
  • Mortla eller kör enbär, rosmarin, timjan och lagerblad i en kryddkvarn. Fördela sedan saltet och kryddorna på älg- och fläskköttet. Mal först vitlöken och sedan köttet på en mellangrov hålskiva.
  • Blanda köttfärsen med det kylskåpskalla vattnet i en bunke.
  • Montera korvhornet på kvarnen. Trä på fjälstret och mata fram smet till korvhornets spets. Knyt en knut i fjälstrets ände och fyll smeten i fjälstret. Avsluta med en knut. OBS! Var försiktig så att du inte fyller fjälstret för hårt, då kan det spricka när du ska snurra korvarna.
  • Snurra av 12 centimeter långa korvar genom att nypa till med tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in. Snurra korven som du har mellan händerna framåt. Mät upp ytterligare en korvlängd och fortsätt att göra på samma sätt. Då snurrar inte korvarna upp sig och du slipper använda snöre. Låt gärna korvarna vila några timmar i kylskåpet innan de tillagas.
  • Förkoka gärna korvarna i sjudande vatten till en innertemperatur på 63 grader.
  • Vid servering så klipper du isär och steker eller grillar korven tills den har blivit genomvarm
Text och foto: Alexander Sundqvist