Inspiration / Mat och recept

Festlig räkcheesecake

Bjud på denna läckra och lättlagade räkcheesecake till julbordet eller någon av helgens andra festligare middagar. Servera tillsammans med en krispig grönsallad eller som en av flera smårätter. Uppskattat av de flesta!

Ingredienser till 16 personer

Botten
250 g kavring
(eller annat mörkt bröd) 100 g smör

Fyllning
5 gelatinblad
500 g räkor med skal
3 dl crème fraiche
400 g färskost, typ philadelphia
1 finhackad rödlök
2–3 msk finhackad färsk dill
1 burk stenbitsrom eller röd kaviar, 80 g
1–2 msk färskpressad citronsaft + finrivet citronskal
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk nymalen svartpeppar

Garnering
Räkor, dill, rom, gräslök och picklad rödlök

Gör så här

Skär brödet i mindre bitar och mixa det till ett fint smul i en mixer eller med en stavmixer. Smält smöret i en kastrull och blanda ner brödsmulorna. Rör samman tills du får en jämn massa. Fördela massan i en springform, cirka 24 cm i diameter. Platta till och låt stå i kylen medan du gör fyllningen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter.

Skala och grovhacka räkorna. Rör ihop crème fraiche och färskost. Vänd ner lök och räkor i blandningen och tillsätt dill, rom, citronsaft och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält bladen på svag värme i en kastrull. Blanda ner gelatinet i fyllningen med kraftiga och snabba rörelser.

Bred ut fyllningen över kavringsbotten och låt formen stå i kylen i minst 5 timmar, gärna ett dygn. Lossa kanten på formen. Dekorera med räkor, dill, rom, gräslök och picklad rödlök före servering.

    Läs hela boken

  • I nya kokboken Jennys Jul serverar matbloggaren Jenny Warsén sina bästa julrecept.

Text: Jenny Warsén Foto: Ulrika Pousette