Ingredienser till 16 personer
Botten
250 g kavring
(eller annat mörkt bröd) 100 g smör
Fyllning
5 gelatinblad
500 g räkor med skal
3 dl crème fraiche
400 g färskost, typ philadelphia
1 finhackad rödlök
2–3 msk finhackad färsk dill
1 burk stenbitsrom eller röd kaviar, 80 g
1–2 msk färskpressad citronsaft + finrivet citronskal
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk nymalen svartpeppar
Garnering
Räkor, dill, rom, gräslök och picklad rödlök
Gör så här
Skär brödet i mindre bitar och mixa det till ett fint smul i en mixer eller med en stavmixer. Smält smöret i en kastrull och blanda ner brödsmulorna. Rör samman tills du får en jämn massa. Fördela massan i en springform, cirka 24 cm i diameter. Platta till och låt stå i kylen medan du gör fyllningen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter.
Skala och grovhacka räkorna. Rör ihop crème fraiche och färskost. Vänd ner lök och räkor i blandningen och tillsätt dill, rom, citronsaft och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och smält bladen på svag värme i en kastrull. Blanda ner gelatinet i fyllningen med kraftiga och snabba rörelser.
Bred ut fyllningen över kavringsbotten och låt formen stå i kylen i minst 5 timmar, gärna ett dygn. Lossa kanten på formen. Dekorera med räkor, dill, rom, gräslök och picklad rödlök före servering.