Inspiration / Mat och recept

Supergoda kanelbullar!

Vad vore livet utan kanelbullar? Ja, det kan man faktiskt fråga sig! Här får du ett klassiskt recept på kanelbullar.

​Du behöver

150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
½ tsk salt
800 g vetemjöl

Kanelfyllning
1 dl strösocker
2 msk kanel
150 g rumsvarmt smör

Pensling
1 ägg
pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här

  • Värm mjölken så att den blir fingervarm, cirka 37 grader. Smula ner jästen i en stor skål. Häll över mjölken, smör i bitar, socker och salt. Rör om.
  • Tillsätt mjölet men spara ca 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, antingen i maskin eller för hand, tills den känns smidig.
  • Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över i ca 30 minuter.
  • Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 4 delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.

Kanelfyllningen

  • Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop den till en rulle och skär i bitar.
  • Lägg bitarna med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i ca 40 min under bakduk.
  • Sätt på ugnen till 225-250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen, 5-10 minuter.

Testa också ...
Ett skonsamt sätt för fin brödglans är att spraya istället för att pensla – blanda äggula med lite salt och vatten!

Foto: Sara Landstedt