Jörgen Pettersson, till vänster, gläds åt resultatet tillsammans med sina entreprenörer, Mikael och Morgan Persson, och sin Sydvedare, Jacob Rehnman

Jörgen Pettersson, till vänster, gläds åt resultatet tillsammans med sina entreprenörer, Mikael och Morgan Persson, och sin Sydvedare, Jacob Rehnman

Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Nygallrat: Förstagallring med framtidsfokus

Publicerad 2019-04-11

Funderar du på att vänta lite till? Gör inte det! När det gäller gallring så är den första instinkten ofta den rätta. Du ser när det är dags! Jörgen Pettersson i Torpa utanför Vretstorp norr om Askersund litar på erfarenheten – och på sina entreprenörer. – Ju tidigare man går in och ju mer man "petar", desto bättre blir det!

Han borde onekligen veta. Som elfte generationen på gården i Torpa hängde Jörgen med sin pappa i skogen redan när han var liten parvel. Sedan många år tillbaka är det han själv som styr och ställer i skogen och han vet av egen erfarenhet vad som fungerar.

– Man ska inte vara rädd för att gallra, det är inget farligt. Jag väljer att gå in tidigt i bestånden och vill att de gås igenom ordentligt. Det har jag igen sedan, både i form av tillväxt och bra logistik.

Gården omfattar cirka 120 hektar produktiv skogsmark vilket innebär att det är dags för gallring mest hela tiden.
Relationen med Sydved har Jörgen "ärvt" efter sin far, men teamet är nytt. För Sydvedare Jacob Rehnman och för entrepre­nörsbröderna Mikael, Morgan och Magnus Persson gäller det att stå på tå. Efter att ha gjort några lyckade insatser fick de ännu en gång Jörgens förtroende hösten 2018. Totalt är det cirka 15 hektar, mestadels förstagallringar, som har danats inför framtiden.

Rak och öppen dialog

Målet är naturligtvis att maximera värdet på slutavverkningen genom att ge de bästa stammarna riktigt bra tillväxtförutsättningar. Rätt gallrat i rätt tid utvecklas bestånden bättre och blir fortare färdiga för slutavverkning, samtidigt som de blir mer motståndskraftiga mot vind, snö och skadeinsekter.

Jörgens förstagallringar är i 20 ­årsåldern, men rent generellt är det klokare att gå på höjd än på ålder eftersom tillväxten varierar med markens bonitet. En god tumregel brukar vara att förstagallringen ska göras vid en medelhöjd på mellan 11 och 13 meter i granskog och 10 till 12 meter i tallskog. Tidigt och relativt hårt, lyder det allmänna rådet och Jörgen följer båda.

– Ja ibland får man nästan hejda honom lite, skrattar Jacob Rehn­man, som uppskattar att ha en skogsägare och leverantör som är tydlig med hur han vill ha det.

– Vi har haft en väldigt rak och öppen dialog om Jörgens förvänt­ningar, och tillsammans har vi jobbat för att få till ett bra upplägg där vi slår flera flugor i en smäll. Förutom gallringen så har vi också passat på att städa upp efter hösten och vintern och ta hand om enstaka vindfällen. Extra viktigt förstås under ett barkborreår som det här.

Strategiskt viktig

Förstagallringen är strategiskt viktig på många sätt, och i Jörgens välröjda skog var jobbet lätt, konstaterar entreprenör Mikael Persson. – Med klimatet som vi har fått så har det blivit ännu viktigare att gå in och gallra tidigt och på rätt sätt, så att skogen blir mindre känslig för vind. I gallringarna är vi också noga med hur vi lägger bas­ och stickvägar för att inte öppna upp för vinden, säger Mikael och Morgan flikar in:

– Vägarna ligger med 22 meters mellanrum för att ge optimalt utrymme för tillväxt på de kvarvarande stammarna och en effektiv logistik vid framtida insatser. Vi har lagt basvägarna på höga punkter för att undvika körskador och har placerat stickvägarna strategiskt mot avlägget så att det går att skota ut snabbt.

2010 startade Micke och Mange sitt företag. Maskinparken består av en skördare, John Deere 1170, och en skotare i form av en John Deere 1110. Alla tre bröderna kör de båda maskinerna vilket ger hög flexibilitet i arbetet.

Jag väljer att gå in tidigt i bestånden och vill att de gås igenom ordentligt. Det har jag igen sedan, både i form av tillväxt och bra logistik.

Gallringen är roligast

Och slutavverkningar i all ära – men det är gallringarna som är den roligaste utmaningen, tycker Mikael.

– Det är ju i gallringen, och då särskilt i förstagallringen, som man danar hela beståndet. Det är också då som vi har möjlighet att få bygga ett förtroende hos skogsägaren. Förtroendet att få komma tillbaka. Om tio år får vi förhoppningsvis chansen att gå in och vidareförädla de här bestånden igen.

Jörgen är mer än nöjd med resultatet.

– De är noga med att planera vägarna för den framtida tillväxten och så är de inte rädda för att ta ordentligt. Bestånden känns väl genomkörda och det gillar jag. Min erfarenhet är att ju mer man är inne och petar desto bättre blir det. Jag är ganska bestämd med hur jag vill ha det. Med Sydved och bröderna Persson så känner jag att jag får jobba med yrkesfolk som vet vad de sysslar med, men som också lyssnar på mig. Vi har en bra dialog!

    Ett väl utfört arbete

  • Lokal förankring och ett väl utfört arbete är Mickes, Manges och Morgans recept för att få komma tillbaka. Väl anlagda stickvägar är deras adelsmärke. Entreprenörerna har gjort flera tidigare gallringsinsatser på gården i Torpa, och har även hjälpt till att hugga fram betesmarker. Relationen mellan familjen Pettersson och Sydved går långt tillbaka, i dag är det skogsägaren Jörgen och Jacob, virkesköpare, som gör affärer.

Text: Amelie Bergman Foto: Mattias Bokinge