Förstagallringen är en härlig utmaning då skördar- och skotarföraren i samråd med skogsägare och inköpare får möjlighet att dana beståndet. Skördarförare Alexander Gärdeborg, skogsägare Håkan Gustavsson och skotarförare Lasse Karlsson är nöjda med resultatet.

Förstagallringen är en härlig utmaning då skördar- och skotarföraren i samråd med skogsägare och inköpare får möjlighet att dana beståndet. Skördarförare Alexander Gärdeborg, skogsägare Håkan Gustavsson och skotarförare Lasse Karlsson är nöjda med resultatet.

Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Nygallrat på Vässleda gård – kvalitet och lokal kompetens

Publicerad 2019-09-27

När det är dags för gallring på Vässleda gård är det kvalitet och lokal kompetens som avgör. – Vi säger att vi är specialister på gallring. För mig innebär kvalitet en väl genomförd gallring men också att skogsägaren ska ha frihet att välja i sin egen skog. Därför vill jag erbjuda en bra bredd – från stickvägsgående maskiner till beståndsgående, säger Sydvedaren Peter Fornander.

Håkan Gustavsson på Vässleda gård i Anneberg utanför Nässjö vet att ta en förstagallring på allvar. Ett viktigt steg som är värt att fira, resonerar Håkan och dukar upp en frukostbuffé ute i gallringen när Sydvedare Peter Fornander och gallringsteamet från Bodafors Skogstjänst kommer för att syna jobbet.

Totalt är det cirka sex hektar produktiv granskog som har gallrats igenom för allra första gången. För Håkan, som är uppväxt på gården och har varit med i skogen sedan han var liten, är det en självklarhet att gallringarna måste utföras i rätt tid.

– Jag har ju levt med det här länge och vet att gallringen är något som måste göras. Slarvar man med gallringen så får skogen inte en chans, resonerar han.

Sparar värdefull tid

Det gäller bara att hinna med… Efter många år som fordonsmekaniker på Rosenqvists maskin i Jönköping valde han för 14 år sedan att flytta hem och starta eget hemma på gården. Det var i samma veva som han tog över gården efter sin pappa och farbror.

Under åren som gått har han investerat kraftigt i ombyggnationen av ladugården till en komplett verkstad och i dag servar han och reparerar lantbruksmaskiner, skogsmaskiner, lastbilar och andra tunga fordon åt kunder på Sydsvenska höglandet. Håkan har helt enkelt fullt upp. Att gallra själv hinner han inte med.

– Det är naturligtvis jätteroligt att det går bra. Jag har hittat ett sätt att förena min egen kompetens med förvaltningen av gården, men ser också fördelen med att överlåta skogsvården åt Sydved. Jag gör det jag kan bäst och de gör det som de är bäst på, säger Håkan som den här gången fick jobba med ett helt nytt team.

Peter Fornander är ny Sydvedare i området sedan ett drygt år tillbaka och har i sin tur rekryterat ett nytt entreprenörsteam i form av lokalt välkända Bodafors Skogstjänst.

– Jag känner ju till både Peter och gänget på Bodafors Skogstjänst sedan tidigare, så jag var inte direkt orolig, skrattar Håkan.

Grädden på moset

Alexander Gärdeborg har kört skördaren och Lasse Karlsson har skotat i förstagallringen som gjordes i början av juli. Uppdraget omfattade också en andragallring, och från början var det tänkt att Alexander också skulle ha gått in och putsat lite i en tredje, sista gallring i ett tallbestånd inför slutavverkning. Men i den sistnämnda valde de att slå till bromsen.

– Jag gjorde bedömningen att det var lite för blött. Istället för att riskera körskador var det bättre att vänta, det är ingen brådska. Förstagallringen av gran ligger i annan terräng och där var det ingen tvekan.

– Den är gjord i precis rätt tid, stammarna har en höjd på 12–13 meter och jag har fokuserat på att välja ut rätt stammar och sparat grupper av löv där det har fallit sig naturligt, berättar Alexander.

Alexander Gärdeborg från Bodafors Skogstjänst och Sydveds Peter Fornander utgör ett nytt, kompetent gallringsteam på Höglandet.

Alexander Gärdeborg från Bodafors Skogstjänst och Sydveds Peter Fornander utgör ett nytt, kompetent gallringsteam på Höglandet.

För Lasse, som är en gammal skogsräv som har gjort comeback i skotarhytten, är det just gallringsuppdragen som är grädden på moset.

– Föryngringsavverkningar i all ära – men det är i gallringarna, och då särskilt i förstagallringarna – som man får tänka till. Tillsammans danar vi beståndet för framtiden och väljer ut de bästa
stammarna och skapar den bästa logistiken genom att lägga vägarna
på rätt ställe.

Flera valmöjligheter

I den här gallringen har Alexander kört med sin Rottne H8, en beståndsgående skördare som gör det möjligt att köra i slingor mellan ett något glesare stickvägsnät. För Peter Fornander är det som inköpare viktigt att kunna erbjuda flera alternativ.

– Vi säger att vi vill vara bäst på gallring. Och då tycker jag att det är viktigt att vi, utöver väl utförda gallringar, också kan erbjuda en bredd i vårt utbud. Allt för att tillgodose skogsägarens önskemål. Därför har jag valt att jobba med lokalt välrenommerade entreprenörer som har skickliga förare på flera olika maskintyper, förklarar Peter.

Egentligen är det en smaksak. I mindre bestånd av den här typen kan det ibland vara en fördel att den nättare beståndsgående maskinen tar sig runt på ett smidigt sätt. En del skogsägare som själva väljer att skota ut sitt virke med traktor och timmerkärra tycker att den beståndsgående skördaren är att föredra.

– Det händer också att vi väljer att kombinera en stickvägsgående och en beståndsgående skördare i större gallringar – efter skogsägarens önskemål.

Anpassat för Höglandet

Samtliga inblandade gillar det de ser.

– Jag är jättenöjd med resultatet. Det är väl genomgallrat, man ser att det är ordentligt gjort. Det är få, om några, körskador. Alexander och Lasse har kört försiktigt, vilket är nog så viktigt under savperioden när träden är känsliga. Beståndet är danat med tillväxten utlagd på rätt stammar i rätt dimensioner. Nu är det bara låta det växa. Om fem till tio år gör jag bedömningen att det är dags för andra gallring där man ställer ut stammarna.

Blir det en tredje gallring?
– Här på Sydsvenska höglandet tar vi ibland höjd för en tredje gallring inför slutavverkning, beroende på klimatet. Eftersom vi har snörika vintrar i området så är snöbrott mer regel än undantag. Därför kan det vara klokt att inte gå in och gallra lika hårt i första- och andragallringarna utan att spara några extra stammar. I år har granarna dessutom satt mycket kottar, tittar man upp i topparna är det extremt många, vilket gör dem ännu känsligare, förklarar Peter.

Vad tycker då skogsägaren själv? Jodå, Håkan gillar det han ser.

– Skulle jag ha gjort det själv – ja, då hade det aldrig hänt. Det är skönt att komma ut i skogen och se att den mår bra och att den har fått de bästa förutsättningarna att växa. Sedan ska jag villigt erkänna att jag är lite av en pedant. Jag gillar när det är rent, och snyggt och välskött. Det ska vara fint att titta på också!

September 2019

Tillsammans danar vi beståndet för framtiden och väljer ut de bästa stammarna.
Lasse Karlsson
Alla inblandade är nöjda med resultatet! Från vänster Håkan Gustavsson, Lasse Karlsson, Peter Fornander och Alexander Gärdeborg.

Alla inblandade är nöjda med resultatet! Från vänster Håkan Gustavsson, Lasse Karlsson, Peter Fornander och Alexander Gärdeborg.

Insatserna har även omfattat en andragallring. Beståndet hade en del luckor, varför teamet har gått in och underröjt vissa partier och gallrat vissa partier för att öka jämnheten. Man har även passat på att gynna lövet.

Insatserna har även omfattat en andragallring. Beståndet hade en del luckor, varför teamet har gått in och underröjt vissa partier och gallrat vissa partier för att öka jämnheten. Man har även passat på att gynna lövet.

Text: Amelie Bergman Foto: Mattias Bokinge