Aktuellt / Senaste nytt

Färre plantor kan ge bättre ekonomi

Publicerad 2019-01-29

Sätter du för många plantor på dina föryngringar? Risken är stor säger Sydveds skogsbruksutvecklare Thomas Höijer. Urban Nilsson, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet håller med, till viss del.

Varför ska man inte sätta för många plantor?

Thomas: Kostnaden för en föryngring, inklusive markberedning, planta, plantskydd och hjälp med planteringen är mellan 6 och 9 kronor per planta, beroende på förutsättningarna. Men om vi tillåter oss att generalisera, så kan vi säga att en föryngring i Småland snittar på 2500 plantor per hektar och att en föryngring i Skåne snittar på 3000 plantor per hektar. Det är en kostnad på minst 15000 kronor i Småland och minst 18000 kronor Skåne – om vi räknar lågt. Det är rätt många tusenlappar som ska ner i backen. Om du sätter 500 plantor som inte behövs är det en merkostnad på 3000 kr per hektar – pengar som du kanske aldrig får igen. Planterar du för tätt så är risken stor att stammarna röjs bort.

Men kvaliteten då? Blir inte virket bättre om plantorna står tätt?

Urban: I dag finns det inga incitament att producera gran av hög kvalitet – marknaden betalar inte för det. Men det kan naturligtvis ändras i framtiden.

Thomas: Försök visar dessutom att tillväxten inte blir större om du planterar i ett förband som är tätare, än om du gör det i ett glesare förband.

Men det kan ju hända en hel del på vägen?

Skadeinsekter, glupska djur och annat som man inte rår över. Kan det inte vara bra att ha livrem och hängslen?

Urban: Om vi pratar snytbagge så finns det i dag en rad metoder med acceptabla resultat, så det tycker jag inte ska behöva påverka plantantalet. Men det behövs fortfarande övermån så att man tål avgångar. Siktar man på 1500 plantor per hektar så får man kanske plantera 2000.

Thomas: Ja, de alternativa, mekaniska skydd som finns i dag duger bra. Faktum är att effekten man får med kemiska preparat är måttlig. Om man har otur är det en smartare strategi att stödplantera.

Måste jag ta hänsyn till certifieringar och andelen löv när jag bestämmer antal plantor?

Urban: Ja, mångfaldsfrågan är en viktig aspekt när du bestämmer antalet plantor. Om du har 2500 överlevande barrplantor och därefter adderar 1000 lövplantor kan det bli svårt att få en lönsam förstagallring. Föryngringskostnaderna blir också dyrare i förhållande till vad du får ut. Det kan ibland vara bra att ha lövinblandningen i grupper i stället för stamvis blandning.

Thomas: Om du är certifierad och måste upp i en viss andel löv så kan du till och med tvingas ta bort en del av barrträden som du planterat. Då riskerar du att stå där med en förstagallring med dålig ekonomi om röjningen har varit alltför försiktig.

Så det ni säger, är att det generellt planteras för mycket, det vill säga för tätt?

Thomas: Min erfarenhet är att vi planterar för många plantor, helt i onödan. Vi eldar för kråkorna. Och vi gör det av tradition och gammal vana – istället för att faktiskt räkna ut vilken nivå som är ekonomiskt försvarbar. Jag tror att det kan vara klokt att lyssna på forskningen lite mer. I många fall kan det säkert vara så att skogsägaren kan sätta 500 plantor färre per hektar och spara de pengarna.

Urban: Jag tror nog också att vi kommer att få se större variation i plantantal framöver. Vad gäller det där med traditionen kan jag tycka att det är bra att vi inte hoppar på alla nyheter direkt. Visst, det finns en viss inbyggd tröghet i systemet, men vi får heller inte glömma bort att skogsbruk är en långsiktig verksamhet.

Thomas: Föryngring är en komplex fråga och man kan förstås inte stirra sig blind på plantantalet. Antalet plantor måste avgöras utifrån röjnings- och gallringsstrategin, certifieringskrav och kvalitetsaspekter. För oss på Sydved är det skogsägaren som sätter ramarna, vi kommer att bevaka utvecklingen och hjälpa till med bakgrundskunskapen. Men som alltid behöver man som skogsägare veta vad man vill med sin skog.

​Så kontrollerar du avståndet mellan plantorna

  • För att plantera önskat antal plantor behöver man ibland kontrollera avstånd mellan plantorna eller antal plantor på en cirkelyta.
  • Gör en cirkelprovyta med hjälp av en pinne med ett snöre i.
  • Gör en kontroll på 100 m2 och välj ett snöre med längden 5,64 meter. Sätt ner pinnen i marken och gå sen ett varv runt med snöret sträckt.
  • Antalet plantor gånger 100 ger antalet plantor per hektar. Kontrollen är viktig för att nå den mängd plantor man vill ha. Sätts plantorna med 2 meters lucka blir det 2500 plantor/ha, och är avståndet 1,8 meter blir det 3000 plantor/ha.

Så att då och då kontrollera avstånd mellan plantorna lönar sig!

Mars 2017

Text: Amelie Bergman Foto: Sara Landstedt