Tillsammans utsåg deltagarna tillsammans ett antal ekar som manuellhuggare Hampus Johansson fällde.

Tillsammans utsåg deltagarna tillsammans ett antal ekar som manuellhuggare Hampus Johansson fällde.

Aktuellt / Senaste nytt

Så apterar man ektimmer på bästa sätt

Publicerad 2019-10-28

I början av veckan samlades tolv nyfikna entreprenörer för att lära sig mer om hur man på bästa sätt apterar ektimmer för att stockarna ska få så högt värde som möjligt. En dag som bjöd på en hel del ny kunskap och ett fantastiskt väder.

På måndagsmorgonen samlades ett antal entreprenörer från olika delar av distrikt Jönköping på Gamla Åminne för en apteringsutbildning. De som deltog var entreprenörer, maskinförare och manuellhuggare, som då och då ställs inför utmaningen att hugga ektimmer.

Dagen började med frukost och en teoretisk genomgång. Niclas Johansson och Gunnar Arvidsson presenterade sitt sågverk Österbymo Hardwood som är den mottagare som distriktet i huvudsak levererar sitt ektimmer till. Olle Jardén från Biometria berättade hur mätbestämmelserna för ektimmer ser ut.

Många blev imponerade av hur stora värden man kunde rädda genom att "lumpa" små dåliga eller krokiga bitar mellan stockarna.

Aptering för högsta värde

Andra delen av utbildningen var förlagd i fält där deltagarna tillsammans utsåg ett antal ekar som manuellhuggare Hampus Johansson fällde. Olle visade och förklarade hur de olika ekarna kunde apteras för att uppnå högsta värde och Hampus apterade dem.

Samtliga deltagare förvånades över hur mycket timmerstockar som gick få fram på varje ek om man bara tänkte till hur trädet skulle apteras. Något som också imponerade var hur stora värde man kunde rädda genom att lumpa små dåliga eller krokiga bitar mellan stockarna.

Fint ektimmer i småländska dungarna

Slutsatsen av dagen var att det finns stora ekonomiska värden i ekarna om man hugger dem på rätt sätt, man kunde även konstatera att det går att få fram fint ektimmer av hög kvalitet även i de småländska ekdungarna.

Hampus Johansson, manuellhuggare, och mätaren Olle Jardén från Biometria.

Hampus Johansson, manuellhuggare, och mätaren Olle Jardén från Biometria.

Text och foto: Josef Karlsson