Det är en tidig vårmorgon i Närkesberg, norr om Askersund. Björkstammarna skimrar i morgondiset och tranorna skränar lite oroligt i åkerkanten. Gallringsakademin har nämligen sammanträde och en ny grupp Sydvedare och entreprenörer har precis gjort entré.
Den här dagen är det medarbetare på distrikt Aspa som ska få lära sig allt som är värt att veta om lövgallring under ledning av Sydveds skogsbruksutvecklare Anders Ehrenström och SLU:s Ulf Johansson, försöksledare på Tönnersjöhedens försökspark.
På programmet står, förutom en duvning i lövträdens biologi, produktionslära, skötsel och skador, också praktiska gallringsövningar samt en workshop om teknik och virke. Främst är det björk, asp och al som ska avhandlas med en betoning på björk. Björken är det dominerande trädslaget och utgör två tredjedelar av all lövskog i Sverige.
God efterfrågan
Det finns många goda anledningar för skogsägaren att lägga lite tid och omtanke på lövgallringen, konstaterar Anders Ehrenström.
– Industrins efterfrågan på löv är god och björkmassaved är det stora sortimentet. Men det finns också avsättning för lövträtimmer, även om marknaden kan variera en del beroende på var du har din fastighet. Lövsågverken är mindre och ofta nischade på vissa trädslag. Affärerna mellan Sydved och sågverken görs oftast upp på lokal nivå, så det finns all anledning att dra upp en lövträdsstrategi tillsammans med sin Sydvedare.
Kvalitet framför kvantitet
Att ha tänkt igenom sina skötselmål är som alltid a och o, men i en skogsägarvardag som mestadels präglas av barrträd är det lätt hänt att lövbestånden kommer i andra hand.
– Lövskogen är väsensskild från barrskogen, säger Ulf Johansson. Lövträden är pionjärer som kräver goda marker och är mer skötselkrävande än barrträden. De är starkt ljusälskande, har en snabb ungdomsutveckling och kort omloppstid vilket också innebär en helt annan typ av skötsel. Volymproduktionen är lägre än barrträdens, särskilt här i södra Sverige. Därför är det extra viktigt att ha skötselmålen klara för sig. Att satsa på kvalitet framför kvantitet är en god idé!
Lövskogen är också viktig för den biologiska mångfalden, landskapsbilden och för viltet. Men den har också betydelse för friluftslivet samt för natur- och kulturmiljön i stort. Lövskogen kan till exempel vara ett utmärkt sätt att tillgodose miljömålen i skogsbruksplanen och miljöcertifieringar.