Aktuellt / Senaste nytt

Tips inför planteringen

Nu närmar vi oss starten av planteringssäsongen. Här tipsar vi om allt ifrån hur man väljer bästa planteringspunkt till rätt utrustning för vårens plantering.

Se till att förvara plantorna på en skuggig plats. Plantornas rötter är extremt känsliga för solljus. Om finrötterna exponeras dör de direkt, vilket försvårar etableringen av plantan.

Det finns bra bärutrustning i form av speciellt utformade bärselar med korgar eller säckar som gör att man på ett enkelt sätt får med sig många plantor ut på hygget. Men det funkar också bra med en vanlig hink.

Planteringsborr eller hacka är lämpliga redskap när man ska plantera barrot och pluggplanta. För täckrotsplantor använder man planteringsrör.

Var noggrann och välj rätt planteringspunkt. Sikta på en hög punkt i mineraljord, ofta klarar plantan torka bättre än att bli dränkt.

Kom ihåg!
Glöm inte att ladda med vatten och drick regelbundet under dagen. Pausa med kaffe och mättande mackor eller annat gott i matsäcken, som ger energi. Vänner att plantera med är ett plus, då blir arbetet roligare. Men planterar du själv, se till att någon där hemma vet var du är och när du planerar att vara tillbaka.

Text: Annsofie Öhman Foto: Lasse Arvidson