Skogen finns överallt omkring oss – på många olika sätt. Varje dag omger vi oss med produkter
som härstammar från skogen: papper, förpackningar, inredning och möbler är bara några exempel.
– En av de största produkterna idag är olika typer av förpackningar, som används både för att skydda
andra varor vid transport och för att hålla matvaror färska, säger Maria Saxe som är hållbarhetschef på Stora Enso Skog.
Sedan finns det också nya användningsområden. Skogen används idag även till kläder och textilier, biobaserad plast, biodrivmedel, limkomponenter och anoder i vissa typer av batterier. Det pågår också mycket forskning för att hitta nya innovativa användningsområden.
– Tittar man just på träfibern som används i textilier, så minskar den behovet av vatten och kemikalier som annars används i processen för att tillverka kläder.
Kolsänka ersätter fossilintensiva material
Skogen gör också stor klimatnytta då den fungerar som en viktig kolsänka. Växande träd tar upp koldioxid från atmosfären och omvandlar det till kol som de använder för att växa. Växande skog är en av de mest effektiva, naturliga kolsänkor som finns på jorden.
– En annan viktig del är att den förnybara träfibern kan ersätta andra, fossilintensiva material eller produkter. Då brukar man prata om substitutionseffekten, säger Maria Saxe.
Produkter som produceras med skoglig råvara har i många fall lägre klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv än fossila eller icke-förnybara alternativ. Träfibrer kan återvinnas minst fem gånger, material som till exempel wellpapp kan återvinnas över 20 gånger innan det används för att tillverka bioenergi för att skapa ytterligare värde. Hon ger ett exempel:
– Om man bygger ett hus i trä i stället för betong och stål minskar vi utsläppen av växthusgaser, då trä kräver mindre energi att producera och lagrar koldioxid. Stora Enso har levererat CLT, korslimmat trä, till exempel till Cederhusen, som är höghus i Stockholm.