Jämna och breda årsringar visar att skogen skötts exemplariskt.

Jämna och breda årsringar visar att skogen skötts exemplariskt.

Aktuellt / Senaste nytt

Så skapar du vitala och livskraftiga bestånd i bokskogen

Publicerad 2019-02-15

Aldrig är uttrycket "aktivt skogsbruk" så relevant som i bokskogen. Här är gallringen en vital del av föryngringsprocessen. Med aktiv bokskogsskötsel kan du få jämn avkastning under lång tid. Gallringsakademin lär dig hur!

De sydsvenska bokskogarna har många värden, och inom ramarna för Sydveds Gallringsakademi utbildas Sydvedare och entreprenörer kontinuerligt i Aktiv bokskogsskötsel. För utbildningarna
ansvarar "Mister Bokskog" själv, Nils Gabrielsson.

Nils Gabrielsson har under lång tid varit rådgivande åt Sydved i bokskogsfrågor och är också den som håller i Gallringsakademins bokutbildningar.

Nils är tidigare skogsansvarig på godset Trolle-Ljungby vars skogsareal omfattar cirka 6000 hektar. Omkring en tredjedel av arealen utgörs av bok. Nils har alltså ägnat en stor del av sin skogsgärning åt detta trädslag, och är även den som har utvecklat den framgångsrika ABS-metoden (Aktiv bokskogsskötsel). Det är också denna metod som utgör grunden för Sydveds koncept.

Låg startkostnad

Den stora förändringen kom 1974 då bokskogslagen (numera ädellövslagen) trädde i kraft. Många bokbestånd hade avverkats och ersatts av gran, och lagen kom till för att rädda de svenska bokskogarna. Därmed blev det också intressant att skapa bättre ekonomi i bokskogar som tidigare fått ligga för fäfot eller varit föremål för avvecklingsplaner. I dag kan den som sköter sin bokskog aktivt glädja sig åt både naturvärden och goda inkomster.

– Det fina med boken är att den, om den sköts rätt, ger en jämn avkastning under lång tid. I vissa fall till och med bättre än gran. Etableringen av granskog har högre startkostnader samtidigt som
det tar lång tid innan den börjar generera några intäkter. Under föryngringsperioden av bok har man god värdetillväxt i moderbeståndet, säger Nils.

– Man kan inte sköta en bokskog som en granskog, det säger sig självt!

Ljusreglerande gallringar

ABS-metoden bygger på en intensiv föryngringsfas som genomförs under 20 år i fem steg. Efter en första så kallad beredningshuggning görs ytterligare tre ljusreglerande gallringar innan moderträden avvecklas helt. Välplanerad och effektiv röjning bidrar till att hålla nere föryngringskostnaderna och metoden omfattar heller inte någon markberedning. Med hjälp av vitaliserande gallringar och successiv utbyggnad av kronorna förbättrar man marktillståndet och för över tillväxten på framtidsstammarna.

– I bokbestånd som inte är regelbundet gallrade bildar flera säsongers nedfallna löv ett tjockt förnalager som inte bryts ned. Genom att gallra upp får vi ner ljus och värme till marken och får igång tillväxtprocessen igen, förklarar Nils.

– Men man ska komma ihåg att boken är ett skuggfördragande trädslag, groddplantorna etablerar sig bättre då.

Det är inte bra att släppa in för mycket ljus. Istället ska man öppna upp små fönster i krontaket så att ljusfläckar flyttar sig i beståndet efterhand som solen rör sig.

I samband med föryngring och skärmavveckling är det viktigt att man försöker skapa och bibehålla täta bryn. Bokplantor är känsliga för frost och torka.

– Det är ett klassiskt misstag att hugga ner brynen! Brynen och deras undervegetation ger skydd och bidrar till att skapa ett gynnsamt beståndsklimat inne i föryngringen.

Aktiv bokskogsskötsel utmärks av många väl utförda gallringar, något som också ska synas när man besiktigar vältan. Om årsringarna är jämna och breda tyder det på att stammarna haft en jämn och kontinuerlig tillväxt och att även tillståndet ute i skogen är bra.
Nils Gabrielsson

Röjning vid sju meter

Ungskogsfasen börjar egentligen redan efter den första beredningshuggningen. Men de insatser som berör de nya plantorna låter vänta på sig tills de ljusreglerande gallringarna har gjorts och moderträden har avvecklats. Här gäller det att ha is i magen!

Genom att låta plantorna komma upp tätt under en relativt lång tid så danas inte bara kvaliteten med raka och kvistfria stammar – du slipper också att lägga tid och pengar på att ränna i skogen med röjsågen.

När stammarna är runt sju meter och har en diameter på cirka tio centimeter är det dags för en första röjning. Det är dock viktigt att i ett tidigt skede röja bort växande "vargar", det vill säga förväxande, grova träd av dålig kvalitet. Efter ytterligare cirka fem år görs en andra röjning.

Därefter fortsätter arbetet med kontinuerlig gallring för att bygga ut kronorna. Målet är att kronorna ska omfatta hälften av trädhöjden.

– Aktiv bokskogsskötsel utmärks av många väl utförda gallringar, något som också ska synas när man besiktigar vältan. Om årsringarna är jämna och breda tyder det på att stammarna haft en jämn och kontinuerlig tillväxt och att även tillståndet ute i skogen är bra, säger Nils.

Kopieringspapper från Nymölla

Sydveds skogsbruksutvecklare Thomas Höijer och Sydveds inköpare Viktor Jonsson har under åren lärt sig mycket genom samarbetet med Nils. Att skogsbranschen – från skogsägare till skogsbolag – gemensamt verkar för en aktiv bokskogsskötsel är i allas intresse, menar de.

– Under lång tid var boken det självklara materialet i inredningssammanhang. När modet svängde under 1990-talets slut sjönk bokens popularitet, när det gällde möbler och parkett. I dag är det hög efterfrågan på bokmassaved även om en viss del av produktionen också går till plank och parkett, säger Thomas Höijer.

Han hoppas att trenden vänder och att designers, arkitekter och konsumenter åter ska upptäcka bokens fördelar. Men han tycker heller inte att vi ska underskatta produktionen av högkvalitativ bokmassaved.

– Vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla, mitt i det svenska bokskogsbältet, tillverkas kopierings-pappret MultiCopy av just svensk bokmassaved. MultiCopy är en unik produkt som är miljövänlig, FSC-certifierad och koldioxidneutral. Det är en produkt som svenska bokskogs-producenter kan vara stolta över att bidra till, och en stor del av den bok vi köper in går just till Nymölla, förklarar Thomas Höijer.

Aktiv skötsel säkrar efterfrågan

– Genom att öka aktiviteten i den svenska bokskogen så kan vi säkerställa att vi även i fortsättningen har svenska industrier som köper och förädlar bokråvara. För även om utländsk bokråvara håller hög kvalitet så är logistiken en central fråga. Längre transporter ger ökade kostnader och sämre flexibilitet.

För den enskilde skogsägaren finns också ett annat, nog så viktigt, incitament, påpekar Viktor Jonsson.

– Med en aktiv skogsskötsel får du inte bara en god ekonomi i din bokskogsproduktion. Du får även vitala och livskraftiga bestånd för flera generationer framåt. Så var aktiv i din bokskog!

Juni 2016

Viktor Jonsson, Thomas Höijer och Nils Gabrielsson glädjer sig åt en lyckad föryngring på Trolle-Ljungbys marker.

Viktor Jonsson, Thomas Höijer och Nils Gabrielsson glädjer sig åt en lyckad föryngring på Trolle-Ljungbys marker.

Text och foto: Amelie Bergman