Inspiration / Kultur och tradition

Så täljer du en kåsa

Även om den ultimata kåsan ska göras av en vril går det att göra en kåsa av en vanlig träbit också. En kåsa gjord i rakt trä blir dock inte lika tålig för stötar och kan spricka om man har vätska i den under alltför lång tid.

Det här behöver du

  • Färsk träbit, alternativt en vril (utväxt på träd)
  • Kniv
  • Skedkniv
  • Såg
  • Yxa

Gör så här

För att göra en kåsa behöver du en rejäl bit färskt trä utan kvistar och kärna. Björk är ett bra val då det är ett homogent träslag som inte är alltför hårt.

Klyv fram ett ämne som är cirka 17×10×9 cm. Skissa upp kåsan direkt på ämnet.

Såga och yxa till formen grovt, sedan är det bara att börja skåla ur. Använd arbetshandskar så att du inte flår händerna i onödan och förvara ämnet i kylen inlindat i en
blöt handduk när du tar en paus.

När urskålningen är klar anpassar du utsidan efter insidan och allra sist formar du till handtaget. Tälj kåsan i stort sett klar men lämna någon millimeter till rentäljandet innan du låter kåsan torka sakta.

När kåsan är torr täljer du rent invändigt och utvändigt. Insidan bör slipas så att fibrerna täpps till och träet suger upp mindre vätska.

Börja med ett slippapper på 80 korn och byt dig stegvis uppåt tills insidan är slät och fin.

Ska du betsa gör du det innan du ytbehandlar kåsan utvändigt med olja, insidan lämnas trären och obehandlad.