Kanske känner du doften av granskog, ser solen sippra fram genom bladverket eller hör ett svagt ljud av en hackspetts trumning mot en stam när du är ute i din skog.
– I skogen får vi lagom mycket stimuli. Din hjärna registrerar dofter och olika ljud i skogen som kan skapa lugn. Naturliga miljöer är vilsamma, säger Ann Dolling som är forskare på enheten för skog och hälsa på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Luleå.
Många intryck i stadsmiljöer
Det är bara de senaste århundradena som människor bott i städer, tidigare hade alla nära till naturen.
– Att vistas i en stad, sitta vid en dator eller köra en bil gör att vi hela tiden måste vara alerta och fatta beslut. Vi får väldigt mycket intryck. Det är utmattande och vi får inte den tid till återhämtning som vi behöver, säger Ann.
När människor använder en riktad uppmärksamhet som tar mycket energi utan återhämtning kan konsekvensen bli utmattning. Ann Dolling och hennes kollegor har tittat på hur människor med utmattningsdepression påverkas av att vistas i skogen.
– Blodtrycket går ned jämfört med när de vistas i stan och sinnestämningen blir lugnare. Att besöka skogen med jämna mellanrum kan både förbättra humöret och minska ångest för personer med utmattningssyndrom, berättar Ann.
Sinnesstämningen ökar hos personer med utmattningssyndrom direkt efter ett skogsbesök och den positiva effekten kan finnas kvar så länge som tre månader.
Kortisolet minskar
Det finns flera anledningar till varför vi mår bra av att vara i skogen. Skogen bjuder på en variationsrik miljö som väcker lagom mycket uppmärksamhet genom våra olika sinnen.
En japansk studie visar att kortisol, det hormon som utsöndras vid stress, minskar när man är i skogen jämfört med i stan. Forskare har också kommit fram till att välmående och känsla av anknytning, närhet och tillhörighet är större i mer naturliga omgivningar än i miljöer som är tillrättalagda och bebyggda.
Alla sinnesintryck i stadsmiljöer ger många olika sinnesintryck som kan skapa mental trötthet. Våra hjärnor är mer skapta för att leva på savannen. Vi mår bra av att vistas i miljöer där det finns resurser för vår överlevnad såsom vatten, mat och skydd. Och det spelar faktiskt roll hur skogen ser ut. Ann och hennes kollegor har gjort studier där utmattningsdeprimerade personer fick vara ute i skogen med jämna mellanrum under en period på tre månader. De fick själva välja vilken miljö de ville vistas i. Här visade det sig att deltagarna föredrog öppna skogsmiljöer med rymd och vy: skogen vid sjön var mest populär, följd av tallskogen.
Det var inte många som valde den mörka granskogen, de flesta ville sitta i en miljö där de hade skogen som ett skydd i ryggen, men ett lite mer öppet landskap framför sig. Det kunde handla om en sjö eller en myr till exempel.
– Att ha öppet framför sig skapar en översikt, som människor mår bra av, säger Ann.