Aktuellt / Senaste nytt

Varför måste riset torka på hygget?

Publicerad 2018-12-28

Funderar du på att ta ut grot, grenar och toppar, nästa gång du avverkar i din skog? Då är du inte ensam – allt fler skogsägare gör det. Här är några vanliga frågor som många först vill ha svar på.

Kan man ta ut grot på alla marker?

Det finns några undantag- På magra marker behöver riset ligga kvar för näringens skull och på blöta marker behöver man riset som underlag för maskinerna. Grot tar man normalt ut endast vid grandominerande avverkningar.

Av ekonomiska skäl är det inte alltid lämpligt att ta ut grot om det är långa skotningsavstånd, det vill säga mer än 500 meter. Man kan bara ta ut grot en gång per omloppstid.

Varför måste riset torka på hygget?

Den mesta av näringen sitter i barren och när riset är torrt faller barren av och blir därmed kvar på hygget. Beroende på väder och tidpunkt för avverkning tar det normalt 2-8 månader tills riset har torkat. Dessutom förbättrar man torkningsprocessen, som är viktig för energiinnehållet, när man låter riset torka i små högar på hygget istället för att skota riset när det är grönt. För varje procent minskad fukthalt stiger energivärdet med två procent.

Varför täcker man vältorna med papper?

Riset ligger på hygget i flera månader efter skotningen och innan flisningen. För att skydda riset mot regn och snö och förhindra att vältorna återfuktas eller fryser ihop lägger man på ett speciellt täckpapper. Pappret är tillverkat av ett biologisk nedbrytbart material och eldas upp med riset utan att på något sätt påverka det. Täckta vältor har en jämnare fukthalt och håller i genomsnitt tio procent lägre fukthalt än otäckta vältor.

Hur mycket flis blir det vid en avverkning?

Flisvolymen blir cirka 0,5–0,6 gånger den avverkade volymen i fub. Till exempel så ger 200 m3 fub mellan 80 och 120 m3 flis. Volymen kan dock variera beroende på bördigheten och på hur väl kvistrensad skogen är.

Hur lång tid tar det innan riset är borta från min mark?

Det kan ta uppemot två år, beroende på bärigheten på skogsbilvägarna, skogsmarken och flismaskinernas planerade körrutt. Normalt så skotas riset på hygget under vår, sommar och höst, för att sedan läggas upp i en välta. Under vinterhalvåret, då behovet av bränsle är som störst, flisas vältan och flisen körs till värmeverkens eller massabrukens pannor.

Läs mer om skogsbränsle

Text: Annsofie Öhman