Att få en byggnad uppkallad efter sig är en säker väg till odödlighet och svenska politiker har onekligen fattat galoppen. Dåvarande bostadsministern Birgit Friggebo skrev redan 1979 in sig i den svenska historien och i svenska folkets hjärtan med den 15 kvadratmeter stora, bygglovsbefriade Friggeboden. 2014 var det förre bostadsministern Stefan Attefalls tur. Med det bygglovsbefriade så kallade attefallshuset på 25 kvadratmeter hoppades ministern hejda den galopperande bostadsbristen.
Inte bara att bygga
Attefallshuset skiljer sig från friggeboden på fl era sätt – och det handlar inte bara om att det är hela 10 kvadratmeter större. Attefallshuset får, till skillnad från friggeboden, inredas som självständig bostad och kan användas som både fritidsbostad och permanentbostad.
Attefallshusen har inte bara fått fastighetsägarna att vädra morgonluft. Sedan lagen trädde i kraft sommaren 2014 har antalet tillverkare poppat upp som svampar ur jorden. Den som vill bygga ett attefallshus kan välja och vraka mellan alla olika stilar – till vitt skilda priser. Från byggsatser som hämtas på pall i byggfackhandeln till färdigmonterade hus för hundratusentals kronor.
Hur många attefallshus som sett dagens ljus sedan lagens tillblivelse finns dock ingen statistik på, berättar Emma Rosenblom på Boverket.
– Någon sådan sammanställning har ännu inte gjorts. Men vi har fått väldigt många frågor sedan lagändringarna trädde i kraft.
Och frågor, det finns det gott om när det gäller attefallshus – det är nämligen inte bara att smälla upp kåken. Som alltid har kommunen mycket att säga till om och det är en hel del pappersexercis förenad även med ett attefallshus.
Bara som komplement
Det första du behöver ha koll på är begreppen "komplementbyggnad " och "komplement-bostadshus". Ett attefallshus kan vara både och – det vill säga ett större förråd, garage eller växthus eller ett helt litet bostadshus med alla bekvämligheter.
Det avgörande, säger Emma Rosenblom, är att attefallshuset är just ett komplement till det hus som redan finns på tomten.