Inspiration / Hem och lantliv

Drömmen om ett attefallshus

Den svenska husdrömmen lever stark. Med attefallshuset har det blivit fritt fram att bygga 25 bygglovsfria kvadratmeter i valfri form och fason. Och attefallshuset öppnar dörren för nya möjligheter även för den som bor på landet

Att få en byggnad uppkallad efter sig är en säker väg till odödlighet och svenska politiker har onekligen fattat galoppen. Dåvarande bostadsministern Birgit Friggebo skrev redan 1979 in sig i den svenska historien och i svenska folkets hjärtan med den 15 kvadratmeter stora, bygglovsbefriade Friggeboden. 2014 var det förre bostadsministern Stefan Attefalls tur. Med det bygglovsbefriade så kallade attefallshuset på 25 kvadratmeter hoppades ministern hejda den galopperande bostadsbristen.

Inte bara att bygga

Attefallshuset skiljer sig från friggeboden på fl era sätt – och det handlar inte bara om att det är hela 10 kvadratmeter större. Attefallshuset får, till skillnad från friggeboden, inredas som självständig bostad och kan användas som både fritidsbostad och permanentbostad.

Attefallshusen har inte bara fått fastighetsägarna att vädra morgonluft. Sedan lagen trädde i kraft sommaren 2014 har antalet tillverkare poppat upp som svampar ur jorden. Den som vill bygga ett attefallshus kan välja och vraka mellan alla olika stilar – till vitt skilda priser. Från byggsatser som hämtas på pall i byggfackhandeln till färdigmonterade hus för hundratusentals kronor.

Hur många attefallshus som sett dagens ljus sedan lagens tillblivelse finns dock ingen statistik på, berättar Emma Rosenblom på Boverket.

– Någon sådan sammanställning har ännu inte gjorts. Men vi har fått väldigt många frågor sedan lagändringarna trädde i kraft.

Och frågor, det finns det gott om när det gäller attefallshus – det är nämligen inte bara att smälla upp kåken. Som alltid har kommunen mycket att säga till om och det är en hel del pappersexercis förenad även med ett attefallshus.

Bara som komplement

Det första du behöver ha koll på är begreppen "komplementbyggnad " och "komplement-bostadshus". Ett attefallshus kan vara både och – det vill säga ett större förråd, garage eller växthus eller ett helt litet bostadshus med alla bekvämligheter.

Det avgörande, säger Emma Rosenblom, är att attefallshuset är just ett komplement till det hus som redan finns på tomten.

Det är inte bara att smälla upp kåken. Som alltid har kommunen mycket att säga till om och det är en hel del pappersexercis förenad även med ett attefallshus.

– Det där är jätteviktigt. Du får bara uppföra ett attefallshus om det redan finns ett hus på tomten. Är den obebyggd krävs det bygglov precis som vanligt.

Var på tomten som attefallshuset uppförs har också betydelse. Det ska ligga i omedelbar närhet till befintligt bostadshus.

– Det finns fall där kommunen har stoppat bygget av friggebodar för att man har ansett att de legat för långt bort på tomten. Det har handlat om både 70 meter och 30 meter.

Vänta på besked!

Istället för en klassisk bygglovsansökan krävs att du gör en anmälan till byggnadsnämnden i din kommun. Om byggnaden uppfyller kraven för ett attefallshus så får du ett startbesked, och även här gäller det att vara på sin vakt.

– Man får inte börja bygga sitt attefallshus innan man fått kommunens startbesked. Annars räknas det som olovligt byggande, eller svartbygge som man brukar säga i dagligt tal, och man riskerar böter i form av en byggsanktionsavgift. I värsta fall måste man riva sitt hus, säger Emma Rosenblom. Enligt samma princip krävs det också ett så kallat slutbesked innan du får flytta in i attefallshuset.

Kenjo poolhus.

Kenjo poolhus.

Även på arrenderad mark

Men hur intressant är då attefallshuset för den som har en skogsfastighet eller bor på landet? Det beror helt på omständigheterna.

Att uppföra eller bygga en komplementbyggnad utanför detaljplanelagt område kräver oftast varken bygglov eller anmälan. Men bor du i sammanhållen bebyggelse så kan det ändå krävas bygglov. Att kolla med kommunen först är alltså att rekommendera.

Eftersom ägare till sådana fastigheter även tidigare har kunnat uppföra en komplementbyggnad på dessa villkor, så blir skillnaden inte påtaglig. Ska attefallshuset användas som en komplementbostad så måste du lämna en anmälan precis som alla andra – men slipper bygglovet. Och eftersom det går att koppla på befintligt avlopp och vatten slipper du bygglovsproceduren, även i det här fallet så räcker det med en anmälan.

Om din tomt eller om ditt bostadshus ligger i ett område som är värdefullt ur historisk, kulturhistorisk eller miljömässig synpunkt kan attefallshuset ändå bli föremål för bygglov. Om tomten ligger inom strandskyddat område så behöver du söka strandskydds dispens.

Det kan också vara värt att notera att rätten att uppföra ett attefallshus enligt Boverket också bör gälla arrenderad mark.

– En av de stora fördelarna med attefallshuset är att det ger möjlighet att bygga i strid mot gällande detaljplan. Så fort din fastighet ligger innanför planlagt område, så är det en mycket fördelaktig lösning, konstaterar Emma Rosenblom.

Och så länge som huset ligger mer än 4,5 meter från tomtgränsen så behöver du inte fråga grannen om lov…

Baseco Nyby stuga och Dreams & Coffee

Text: Amelie Bergman