Inspiration / Kultur och tradition

En doft av skogens skönhet

Lavendel, rosor och jasmin har fått konkurrens på badrumshyllan. När vi söker lugnet i en hetsig vardag är det inte längre till den exotiska trädgården som vi flyr. Istället söker vi oss till den svenska skogen. Björk, gran, lingon, blåbär och smultron är den nya dofttrenden.

Säg tall och gran och de flesta tänker på liniment, såpa och biodiesel. Att förknippa svenska skogsprodukter med doft och flärd känns nytt. Men alla som någon gång njutit av en skogspromenad, plockat lingon eller trätt smultron på strån vet hur underbart den svenska skogen kan dofta. Det känns ganska naturligt, att det som tidigare mest har varit en angelägenhet för naturmedicinen, nu pryder hyllmeter efter hyllmeter i parfymdiskarna.

Barndomsminnen på flaska

Pierre Wulf är Sveriges enda doftskapare, eller "näsa" som yrket också brukar kallas. Med 35 år i professionen är han i dag verksam på det internationella parfymhuset Robertet i New York och en auktoritet i branschen. Han är inte förvånad över intresset för skogens dofter.

– I en tid där vi tillbringar allt mer tid i storstäderna och där allt ska gå så fort längtar vi efter det äkta och det ursprungliga. Det finns också en koppling till det stora intresset för naturliga och ekologiska produkter, säger Pierre Wulf som själv känner samma längtan.

Kombinationen av fräscht, porlande källvatten och den lite flyktiga, vattniga doften av björklöv är härligt frisk.
Pierre Wulf

– Att få komma hem till Sverige, gå ut i skogen och känna doften av träd och friskt vatten är något exceptionellt. Jag förflyttas bakåt i tiden, till min barndoms somrar som tillbringades vid småländska insjöar, först i Lidhult och senare vid Bolmen.

Personliga doftminnen som också har spelat stor roll när Pierre Wulf har skapat nya, svenska dofter baserade på svensk skogsråvara. Lingon och ros, björk och äpple, vilda smultron och gran är några av inslagen i den serie som han tagit fram för svenska doftföretaget Björk & Berries.

Naturlig väldoft

Blad och bär plockas i skogarna kring Högbo i Gästrikland och skickas därefter till den klassiska, franska parfymstaden Grasse för förädling.

De utvunna doftämnena skickas sedan tillbaka till Sverige för produktion av tvålar, schampo, duschkräm, skrubb och andra skönhetsprodukter. Vattnet är källvatten från Stanna källa i närheten av Högbo.

– Kombinationen av fräscht, porlande källvatten och den lite flyktiga, vattniga doften av björklöv är härligt frisk. Det ska kännas som om man sitter och tvättar sig vid en insjö, beskriver Pierre som betonar det unika i att använda naturliga dofter.

– Självklart arbetar jag till vardags även med syntetiska dofter. Men möjligheten att få jobba med enbart naturliga dofter från den svenska skogen, som jag själv har en så stark relation till – den är fantastisk.

Tilläggas kan att endast en procent av de dofter som tillverkas i världen i dag baseras på naturliga råvaror. Det är heller inte lätt att som råvara kvala in i doftkreatörernas verktygslåda.

– I mitt arbete har jag tillgång till ett laboratorium med mer än 10000 ingredienser som skulle kunna komma i fråga för en doft. Av dessa är det ytterst få som går att använda.

Skogens fräschör på export

Som svenskt lingon eller gästrikegran hör man alltså till ett exklusivt sällskap, men Pierre betonar också att hans skogsdofter inte enbart byggs på svenska råvaror.

– En doft är en mycket komplex skapelse som kräver många olika ingredienser för att ge den upplevelse som vi förväntar oss. Därför är dofterna byggda även på mer traditionella inslag som just rosor och lavendel. Men det är alltid de svenska råvarorna som sätter tonen.

Pierre Wulfs tolkning av den svenska skogen slår uppenbarligen an en sträng, inte bara i Sverige utan också internationellt. Det amerikanska folket står näst i tur att dyka med näsan före ner i den svenska lingonskogen. Som skogsägare finns det alltså anledning att glädjas åt att du har ditt alldeles eget, trendiga spa – precis runt knuten.

Basen är vatten från Stanna källa samt skogens löv och bär.

Text: Amelie Bergman Foto: Björk & Berries