Foto: Håkan Gustafsson

Foto: Håkan Gustafsson

Inspiration / Mat och recept

Du har ett underbart skafferi i din skog!

Publicerad 2023-11-07

Vitlöksfräst Karljohansvamp, olivolja smaksatt med granskott eller raggmunk med rårörda lingon. "Skogen har massvis med fina råvaror för matlagningen", säger Paul Svensson, kock, krögare och kokboksförfattare. Han tycker att vi behöver bli bättre på att ta hand om allt härligt som finns i skogarna.

Mormors raggmunk med grädde och rårörda lingon var det bästa Paul visste som barn. Det var något speciellt med smaken av de syrliga lingonen i kombination med den smöriga raggmunken. Förutom
att hon var duktig på matlagning såg hans mormor till att ta hand om alla råvaror, så att de inte skulle förgås.

– Hon kokade saft och sylt, marmelad och la in pressgurka. Hennes jordkällare var fylld med läckerheter som kunde användas hela året. På den tiden var man bättre på att ta hand om resurserna som fanns en viss säsong, säger Paul Svensson.

Idag är det enkelt att slänga ned en biff från Brasilien i kundvagnen av bara farten, men samtidigt börjar människor bli mer medvetna.

– Miljö och hållbarhet har fått ett större fokus, men också ekonomi. Att plocka lingon och blåbär i sin skog är gratis och man tjänar mycket på att laga mat på rester.

Noll svinn i alla led

Tillsammans med kocken Tareq Taylor driver han Paul Taylor lanthandel och restaurang utanför Stockholm. Här är råvarorna hämtade från lokala producenter i närområdet, såsom mozzarellaost från Uppland och morötter från Botkyrka. Brödet bakas på rester från gårdagen. Stolarna är tillverkade av plast som plockats ur havet, bordsskivorna är gjorda av kronärtskocksskal och glasen tillverkade av vinflaskbottnar. Om någon mat blir över läggs den i komposten och används sedan som matjord.

– Ambitionen är att ha noll svinn i alla led, berättar Paul.

Menyn på restaurangen styrs av tillgång och säsong.

– Hösten är en underbar säsong för matlagning. Då är det mustiga smaker som gäller. Råvaror som svamp, lök och rotfrukter går det att göra många spännande rätter av. Tillagningen får gärna ta mer tid på hösten. Att helbaka kål i ugn ger exempelvis ett helt annat djup i smaken än en coleslaw.

I Pauls kokbok Grönsaker från A–Ö fördjupar han sig i hur man kan få ut maximal smak av varje grönsak. Boken presenterar fakta och recept med en hel del oväntade smakkombinationer. Uppföljaren om frukt och bär kommer under nästa år.

– Vi har en stor variation av bär och frukt i vårt land. Men faktum är att vi bara tar tillvara på fem procent av bären innan de är övermogna. Och frukt och bär kan användas till så mycket mer än desserter, säger Paul.

Jagar du själv eller känner du någon som jagar på din mark kan du ha möjlighet att få tag på en härlig älgstek eller kanske en vildsvinsfilé.
Paul Svensson

Skogen – ett underbart skafferi

Pauls bästa tips för den som vill få ny inspiration till matlagningen och bli bättre på att använda råvarorna smart är att våga prova nytt och inte bara gå i invanda mönster.

Man kan exempelvis testa att göra en guacamole på bondbönor, ärtor eller haricots verts i stället för avokado. Ett annat tips är att utgå från råvarorna när du lagar mat, att hitta recept baserade på lokala ingredienser som du fått tag på i stället för att hitta receptet först och handla på närmsta matvarubutik.

– Jagar du själv eller känner du någon som jagar på din mark kan du ha möjlighet att få tag på en härlig älgstek eller kanske en vildsvinsfilé. På gårdsbutiker i din närhet eller via Facebookgrupper som Rekoringen brukar man kunna köpa jättefina lokalproducerade råvaror, allt från ägg till grönsaker och potatis. Sedan har du ett underbart skafferi i din egen skog! Svamp, lingon, granskott och ljung är exempel på några fantastiska smaksättare.

    Paul Svensson

  • Ålder: 49 år.
    Familj: Fru och tre barn.
    Fritidsintressen: Skidor, löpning, surfa, dyka, vara ute i naturen, spela pingis med barnen i trädgården.
    Yrke: Kock, krögare och kokboksförfattare.
    Relation till skogen: Jag har varit mycket i skogen ända sedan jag gick på Mulle och Strövarna som barn. Idag är skogen en plats för mig där jag kopplar av. Skogen har en oerhört viktig roll som en grön lunga på vår planet.

Text: Sanna Casson Foto: Charlie Drevstam