Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Lördagsgodis på Häradsköp

Publicerad 2016-03-04

Det är lördag förmiddag på Häradsköps Gård söder om Skillingaryd. Foderleveransen brummar in på gårdsplanen samtidigt som ännu en nöjd helgfirare lämnar gårdsbutiken med en stadig entrecote under armen. Lillasyster Maja undersöker belåtet innehållet i lördagsgodispåsen och erbjuder generöst att dela med sig till korna. Nr 776 Dalja nosar nyfiket men avböjer. Är man KRAV-certifierad så är man.

Att se sin ladugård brinna är varje lantbrukares mardröm. För Håkan Gärskog på Häradsköps gård blev mardrömmen verklighet en sommardag år 2000.

– Det var ju sommar, så många av djuren var ute. Men några fick vi skjuta. Ja, herregud, vad ska man göra…, säger Håkan och tittar ner i kaffekoppen för att samla sig.

Så här efteråt kan vi konstatera att branden blev början på något nytt, kanske till och med bättre. Sedan branden 2000 har det i princip byggts konstant på Häradsköp. Nya idéer och satsningar har förverkligats en efter en. Idag är Häradsköp ett levande krav-certifierat lantbruk med ekologisk mjölk- och köttproduktion, gårdsbutik och skogsbruk.

På gården finns cirka 450 djur varav 130 är mjölkkor i lösdrift. För att få en förbättrad köttkvalitet har familjen Gärskog valt att korsa in den österrikiska rasen Fleckvie i sina mjölkraskor. Mjölkavkastningen blir visserligen något lägre men djuren blir också väl lämpade som köttdjur samtidigt som medelåldern blir högre.

Verksamheten ägs och drivs av två generationer, Håkan och Kerstin samt sonen Gustav och hans Emma. Barnbarnen Axel och Maja är sex respektive fyra år, och njuter av livet på landet i fulla drag.

Anrik gård

Häradsköps gård ligger högt och vackert på en kulle utmed 152:an mot Hillerstorp. Den nätta herrgårdsbyggnaden uppfördes 1843 av en företagsam herre vid namn CE Wibbling, som också skapade Häradsköp genom att slå samman fyra mindre gårdar. I ekbacken på andra sidan landsvägen står en minnessten rest till Wibblings ära. På stenen finns också de efterföljande ägarna namngivna: Hök, Stuart, Bengtsson och Johansson.

– Johansson, det var min morfar Edward och min mormor Ellen, berättar Håkan.

Att det var han som skulle förvalta Häradsköp var dock inte alls självklart.

– Nej, vi var en hel rad syskon och kusiner från början. Jag och Kerstin bodde i villa i Göteborg och jag jobbade bland annat med att sälja datorer och med att undervisa i företagsekonomi. Men intresset fanns där, och efterhand som de andra ville sälja så köpte jag ut dem.

I början av 90-talet stod Håkan som ensam ägare och han började ifrågasätta rimligheten i att äga en anrik gård i Skillingaryd och samtidigt envisas med att bo i ett villaområde i Göteborg.

– Det blev ju varken hackat eller malet. Kerstin var med på noterna så vi sålde och flyttade till Häradsköp för gott med våra barn, Gustav och Erik.

Började i liten skala

Man kan ju undra om det inte kändes lite äventyrligt att slå sig på en lantbrukarkarriär utan att ha någon tidigare erfarenhet?

– Nej, det var dags för något nytt. Jag har gjort galna saker förr och landat på båda fötterna. Det löser sig alltid.

Nu är Håkan Gärskog ingalunda en impulsiv person som kör på känslan och hoppas på det bästa. Företagsekonomen i honom ställer alltid upp ett antal möjliga scenarion och fattar välgrundade beslut med utgångspunkt i kalkylerna.

– Dessutom började vi i ganska liten skala. När vi flyttade till Häradsköp hade det varit arrendatorer på gården ända sedan 50-talet. Så det mesta sköttes av någon annan. Men så kom den dagen när en arrendator sade upp sig, samtidigt som jordbrukspolitiken var inne i ett skifte. Vi fick helt enkelt anledning att fundera över hur vi ville att framtiden skulle gestalta sig, och kom fram till att vi ville ta över själva.

Först höns, sen köttdjur...

Sagt och gjort. Ett steg i taget. Först blev det höns, sedan köttdjur.

– Byggnaderna, inte minst ladugården, var rätt gamla. Lösdrift var inte att tala om, det hade krävt alldeles för stora investeringar. Jag minns att jag tog in offert på att måla om taket och det skulle gå på en sisådär 70000 kronor. Så det blev till att rätta verksamheten efter förutsättningarna, förklarar Håkan.

Så kom då den där ödesdigra sommardagen. Plötsligt var allt borta.

– Vi bestämde oss för att inte förhasta oss och börja bygga direkt. Vi funderade i lugn och ro igenom vad vi ville göra. Gustav var väldigt tydlig med att han ville vara med och han var säker på att det var mjölkproduktion som gällde. Vi gjorde några olika kalkyler och började med en lösdrift för ett 70-tal djur, för att testa om intresset och orken höll.

"Ett fantastiskt jobb"

Det gjorde det. Antalet mjölkkor är uppe i det dubbla och ekonomibyggnaderna har varit under ständig tillväxt sedan den nya ladugården stod klar 2002. Efter förvärv är arealen i dag uppe i 250 hektar, varav ett 50-tal hektar är jordbruksmark.

Håkan och Gustav arrenderar också cirka 100 hektar av grannarna. Häradsköp har blivit gården där det händer, ett bevis på att det fortfarande finns en framtid för lantbrukare med idéer och framåtanda. Men det handlar knappast om att tälja guld med smörkniv, konstaterar Gustav.

– Nä, det här är ju ett fantastiskt jobb om man gillar att jobba jämt. Men jag trivs. Framförallt så uppskattar jag att jag är min egen chef, att jag styr mina egna dagar. Jag och pappa kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt. Tidigare var det tydligt att det var han som stod för det affärsmässiga tänket, medan jag drev de jordbruksrelaterade frågorna. Fast med tiden har jag märkt att jag börjar bli allt mer intresserad av de ekonomiska bitarna och det känns bra. Vi gillar att diskutera och testa idéer.

Skogligt lagarbete

På Häradsköp är det alltid något på gång, och det mesta handlar om lagarbete. Så också i skogen.

– Visst är det så. Pappa kör fast och jag får åka och dra upp honom, retas Gustav.

Visst arbete i skogen gör de själva, men det handlar mest om vindfällen och enstaka träd. Sydved har under lång tid ansvarat för gallringarna på fastigheten. Tiden räcker ju liksom inte till, konstaterar Håkan, som dock följer sin skogsbruksplan.

– Någorlunda i alla fall. Egentligen har vi föryngringsavverkat alldeles för lite. Men jag ska villigt erkänna att det bär mig lite emot att ta ner det. Och så tänker jag att det kan vara bra att ha vid ett stundande generationsskifte.

– Skogen har vi nog försummat en del, till förmån för allt annat. Men nu känns det som om vi börjar komma i fas igen och kommer att kunna lägga lite mer tid på skogliga strategier, och det känns roligt, tycker Gustav.

Välskött skog

Deras Sydvedare, Lars Gustafson, som just är i färd med att planera ytterligare en gallring på fastigheterna, håller inte riktigt med Gärskogarna:

– Nej, nu tycker jag allt att ni överdriver lite. Skogen på Häradsköp är välskött!

Att familjen har ett genuint intresse för det skogliga har också tagit sitt uttryck i Håkans förvärv av en skogsfastighet på 50 hektar i Stengårdshult. "Den var så fin att det inte gick att låta bli." Kanske kan han också tänka sig att köpa mer. När intressanta fastigheter är till salu i trakten så händer det att han tar sig en titt på objekten. I en verksamhet där det satsas så friskt på lantbruket skulle man kunna tänka att skogen har varit ett värdefullt tillskott, men så är faktiskt inte fallet, säger Håkan.

– Nej, vi jobbar enligt principen att varje gren måste kunna bära sig själv. Man kan inte hälla in vinsten från skogen för att täcka för en förlustverksamhet. Då är man fel ute.

Saken var biff!

Sedan Emma kom in i familjen har Häradsköp begåvats med ännu en idéspruta. Som det här med gårdsbutiken. Hon och Gustav träffades 2009, en lördagskväll på Sigges loge.

– Jag hade varit hemma hos mamma i Tranemo över helgen och var egentligen på väg tillbaka till Ultuna, när syrran och hennes kompisar lurade med mig. Jag var inte ett dugg partysugen men ändrade mig i sista stund och hängde med. Och tur var väl det, skrattar Emma.

Efter en dans med Gustav var saken biff, både bildligt och bokstavligt. Så fort Emma var klar med studierna flyttade hon in hos Gustav på Häradsköp och sedan kom Axel och Maja i rask takt.

Skillnad på kött och kött

Emma och Gustav är en "match made in heaven" på många sätt. För hur många mjölk- och köttbönder lyckas med konststycket att gå på logdans och kära ner sig i en livsmedelsagronom – och före detta vegetarian – med specialkompetens köttkunskap?

– När jag började på Ultuna var jag faktiskt vegetarian. Det hade varit så många köttskandaler – från plågsamma djurtransporter till belgisk blå – att jag hade valt bort köttet. Men kursen i köttkunskap fick mig att omvärdera mitt beslut. Jag insåg att det är skillnad på kött och kött.

Emmas examensarbete i köttkunskap handlade om hur stress hos nötkreatur påverkar köttkvalitén och hur man kan undvika stress i samband med slakten. Efter examen har hon jobbat deltid som kvalitetscontroller på Axfood kött. Att Emma skulle lansera idén om en gårdsbutik på Häradsköp var egentligen bara en tidsfråga.

– Först ville de ha den i ett av de gamla uthusen, men då sa jag stopp. Man får ju tänka lite praktiskt också, gruffar Håkan som istället släppte till sin nybyggda redskapsbod.

– Ja, så nu får jag ha alla dina pryttlar i stallet istället, retas Emma som just nu, tillsammans med svärmor Kerstin, driver kampanjen "övertala svärfar och Gustav om att skaffa hästar".

Emmas succékalops

Butiken blev omedelbar succé. På fredagar och lördagar är gårdsplanen full av besökare som vill köpa närproducerat kött och botanisera bland Emmas noga utvalda produkter för skafferiet. I höstas vann också Häradsköp upphandlingen om leveranser av kött till skolor och äldreboenden i Vaggeryds kommun.

– Jag fick berättat för mig att de boende på äldreboendet hade reagerat positivt när de fick kalops gjord på vårt kött. De hade tyckt så mycket om det. Någon hade sagt att det smakade som förr i tiden. Då grät jag faktiskt en skvätt.

Mars 2016

Text: Amelie Bergman Foto: Örjan Henriksson