Att se sin ladugård brinna är varje lantbrukares mardröm. För Håkan Gärskog på Häradsköps gård blev mardrömmen verklighet en sommardag år 2000.
– Det var ju sommar, så många av djuren var ute. Men några fick vi skjuta. Ja, herregud, vad ska man göra…, säger Håkan och tittar ner i kaffekoppen för att samla sig.
Så här efteråt kan vi konstatera att branden blev början på något nytt, kanske till och med bättre. Sedan branden 2000 har det i princip byggts konstant på Häradsköp. Nya idéer och satsningar har förverkligats en efter en. Idag är Häradsköp ett levande krav-certifierat lantbruk med ekologisk mjölk- och köttproduktion, gårdsbutik och skogsbruk.
På gården finns cirka 450 djur varav 130 är mjölkkor i lösdrift. För att få en förbättrad köttkvalitet har familjen Gärskog valt att korsa in den österrikiska rasen Fleckvie i sina mjölkraskor. Mjölkavkastningen blir visserligen något lägre men djuren blir också väl lämpade som köttdjur samtidigt som medelåldern blir högre.
Verksamheten ägs och drivs av två generationer, Håkan och Kerstin samt sonen Gustav och hans Emma. Barnbarnen Axel och Maja är sex respektive fyra år, och njuter av livet på landet i fulla drag.
Anrik gård
Häradsköps gård ligger högt och vackert på en kulle utmed 152:an mot Hillerstorp. Den nätta herrgårdsbyggnaden uppfördes 1843 av en företagsam herre vid namn CE Wibbling, som också skapade Häradsköp genom att slå samman fyra mindre gårdar. I ekbacken på andra sidan landsvägen står en minnessten rest till Wibblings ära. På stenen finns också de efterföljande ägarna namngivna: Hök, Stuart, Bengtsson och Johansson.
– Johansson, det var min morfar Edward och min mormor Ellen, berättar Håkan.
Att det var han som skulle förvalta Häradsköp var dock inte alls självklart.
– Nej, vi var en hel rad syskon och kusiner från början. Jag och Kerstin bodde i villa i Göteborg och jag jobbade bland annat med att sälja datorer och med att undervisa i företagsekonomi. Men intresset fanns där, och efterhand som de andra ville sälja så köpte jag ut dem.
I början av 90-talet stod Håkan som ensam ägare och han började ifrågasätta rimligheten i att äga en anrik gård i Skillingaryd och samtidigt envisas med att bo i ett villaområde i Göteborg.
– Det blev ju varken hackat eller malet. Kerstin var med på noterna så vi sålde och flyttade till Häradsköp för gott med våra barn, Gustav och Erik.