Mikael Englund omgiven av barn och barnbarn. Familjen umgås mycket privat och delar av familjen driver dessutom ett bostadsbolag tillsammans. På bilden syns Mikaels dotter Geraldine med barnbarnet Zoe, stora barnbarnet Rio med barnbarnet Harry i knäet, Mikael, dottern Sophie med barnbarnet Frank och dottern Marielle med barnbarnet Signe.

Mikael Englund omgiven av barn och barnbarn. Familjen umgås mycket privat och delar av familjen driver dessutom ett bostadsbolag tillsammans. På bilden syns Mikaels dotter Geraldine med barnbarnet Zoe, stora barnbarnet Rio med barnbarnet Harry i knäet, Mikael, dottern Sophie med barnbarnet Frank och dottern Marielle med barnbarnet Signe.

Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Skogsägaren som gillar fastigheter, fiske och familjeliv

Publicerad 2024-01-04

Han är inte rädd för att prova nytt, att bygga upp och förädla, oavsett om det gäller skog eller fastigheter. Vi träffade skogsägaren och entreprenören Mikael Englund och hans minst lika engagerade familj.

Där den allmänna vägen slutar ligger en liten snirklig grusväg. Om man följer den passerar man rödmålade lador, sommarstugor, åkermark och en skylt med varning för lyckliga, frigående höns. Efter någon minut når man Mikael och Marietta Englunds villa utanför Kavelmora, mellan Falun och Borlänge i Dalarna.

Huset påminner om en fjällstuga med en timmerliknande fasad och stora fönster mot den frusna, snötäckta sjön Stora Aspan. Mikael har plogat upp en bit av sjön för att barnbarnen ska kunna åka skridskor där. På somrarna går familjen ut på bryggan med mask och spön för att testa fiskelyckan och på vintrarna borrar de upp hål i isen för att pimpla.

– Hela familjen gillar att fiska, det är något särskilt med spänningen, om det ska nappa eller inte, säger dottern Marielle.

Vi sitter bänkade i vardagsrummet: Mikael, hustrun Marietta och de tre döttrarna Marielle Englund 34, Sophie Englund 35 år och Geraldine Björklund 40 år. På bordet framför oss glittrar värmeljus. Det bjuds på hembakad blåbärspaj och munkar.

Farfars farfars skifte

Men vi tar det från början. Mikaels farfars farfar ägde ett skogsskifte i Bäsna i Dalarna. Skogsägandet har sedan ärvts, från föräldrar till barn, i generation efter generation. 2015 tog Mikael över skogen efter sin pappa.

– Det fanns ingen tvekan hos mig när pappa frågade. Nu var det rätt tid. När jag var yngre kändes skogen bara som ett jobb som behövde göras, men nu kan jag se fler värden i det. Jag njuter av att bara vara i skogen och får energi av det, säger Mikael.

Skogsskiftet i Bäsna finns fortfarande kvar i familjens ägo. Sedan har Mikael köpt till ny skog. Totalt äger han nästan 300 hektar skog uppdelat på tre skogsfastigheter i Bäsna, Gulleråsen och Bergebo i Dalarna. Beståndet består främst av tall och gran, med inslag av löv. Tanken är att andelen lövträd ska öka.

Mikaels barn och barnbarn kommer ofta besök. Kanske tar de över skogen en dag.

Mikaels barn och barnbarn kommer ofta besök. Kanske tar de över skogen en dag.

Pappa har lärt oss att det är viktigt att ta hand om det man har och att man måste våga återinvestera, oavsett om det gäller skog eller fastigheter. Både skogen och fastigheterna måste skötas på ett bra sätt.
Sophie Englund

– I Bäsna hade vi granar som var angripna av granbarkborre, vi avverkade dem och när det var dags att plantera nytt satsade vi på hälften gran och hälften björk. Det känns bra att sprida riskerna och att ha både löv och barrträd i beståndet. Vi ska också testa att plantera ek på Gulleråsen, där det är en bördig och fuktig mark som passar bra, berättar Mikael.

Att han köpt till mer skog beror på att han tror på skogen som råvara.

– Det finns en enorm efterfrågan på skog och jag tror att den kommer att bli ännu större. Råvaran används till allt från kartonger till bostäder och forskarna tittar dessutom på nya användningsområden. Att det är en hållbar resurs är dessutom ett stort plus. Skogen är en bra affär helt enkelt, konstaterar Mikael.

Testar gärna nya idéer

Mikaels mål med skogen är att sköta den så att den är i god kondition och växer bra. Han är ute och röjer med sin pappa ibland. Plantering, gallring och avverkning tar han hjälp med av Stora Enso.

– Min pappa samarbetade med Stora Enso och då blev det naturligt att jag gick i samma spår. Det känns skönt att ha folk omkring mig som är kunniga. Jag och virkesköparen Joakim Danielsson stämmer ofta av vad som behöver göras. Han har massor med idéer och jag är inte sen att testa nya saker, säger Mikael.

En av dem är att Mikael har bestämt sig för att avverka en del av skogen i Gulleråsen med en hyggesfri metod. Det innebär att man inte tar ned alla träd vid en avverkning, utan plockar ut de finaste timmerträden och låter andra stå kvar.

– Jag tror att man måste öppna upp för nya sätt att avverka i framtiden. Vi behöver vara rädda om skogen och gynna den biologiska mångfalden. Det ska bli spännande att testa det här och se vad utfallet blir.

Med hjälp av en digital skogsbruksplan ser Mikael var fastighetsgränserna går och vad han ska göra härnäst i skogen. Planen ger honom en bra överblick.

Just nu är det också mycket fokus på att få klart med skiften för den tillköpta skogen. Varje skifte gås igenom med virkesköparen Joakim: vad är det för typ av skog, hur mår den och vad behöver göras framöver i den? Det kan vara allt från markberedning till avverkning. Nästa steg blir att ta fram en ny skogsbruksplan för den nya skogsfastigheten.

Familjeägt fastighetsbolag

Vid sidan av skogen äger och driver också familjen fastighetsbolaget Englundsbostäder i Borlänge. Bolaget förvaltar och hyr ut lägenheter och lokaler till privatpersoner och företag. Mikael startade företaget 2004 och nu arbetar även döttrarna Marielle och Sophie, hustrun Marietta, samt Sophies man Kim i företaget.

– Det är speciellt att driva ett företag med familjen och det är klart att man kan behöva rensa luften ibland, säger Sophie.

– Vi har våra olika roller och gör det som vi är bra på. Det är dessutom högt i tak och en skön stämning, fyller Marielle i.

Förra året bestämde sig Mikael för att lämna över företaget till Sophie och Marielle. Själv har han en rådgivande position, och finns nu lite mer i bakgrunden.

– Det är ett naturligt steg att tjejerna tar över. De har jobbat i företaget länge och har fått en bred erfarenhet. Det ska bli kul att se hur de utvecklar företaget i framtiden, säger han.
– Vi är väldigt peppade på att utveckla och bygga vidare på företaget. Det känns bra, säger Sophie.

Hjälpte till hemma

Från att tjejerna var små har de fått lära sig att hjälpa till med sysslor hemma.

– På fredagar var det städdag hemma hos oss. Då fick man antingen hjälpa till med att städa eller handla. Man kanske klagade lite först, men det kändes alltid bra efteråt när alla i hela familjen hade hjälpts åt. Geraldine delade också ut reklam för att tjäna lite extra pengar och jag och Sophie städade trapphusen i pappas fastigheter och klippte gräs. Vi har fått lära oss att man ska jobba hårt och göra rätt för sig och när man gör något ska man göra det ordentligt. Det tror jag har gett oss ett visst driv och gjort oss självständiga, säger Marielle.

– Pappa har också lärt oss att det är viktigt att ta hand om det man har och att man måste våga återinvestera, oavsett om det gäller skog eller fastigheter. Både skogen och fastigheterna måste skötas på ett bra sätt, inflikar Sophie.

Att deras egna döttrar ska ta över skogen en dag tycker de känns självklart.

Jag och virkesköparen Joakim Danielsson stämmer ofta av vad som behöver göras. Han har massor med idéer och jag är inte sen att testa nya saker.
Mikael Englund
Mikael och Marietta Englunds villa påminner om en fjällstuga med en timmerliknande fasad och stora fönster mot sjön Stora Aspan.

Mikael och Marietta Englunds villa påminner om en fjällstuga med en timmerliknande fasad och stora fönster mot sjön Stora Aspan.

– Det är något speciellt med att det är så många generationer före oss som har ägt skogen. För mig känns det som en självklarhet att vi bevarar den i familjen. Det vore kul om min dotter Signe skulle vara intresserad av att gå samma väg. Jag kan se henne framför mig med röjsågen när hon blir äldre, skrattar Marielle.

Skogen betyder också avkoppling för familjen Englund. Ibland åker de ut i skogen allihop tillsammans, plockar blåbär, hjälper gammelfarfar att hugga ved och myser i den lilla jaktstugan de har vid skiftet i Gulleråsen.

– Det blir som ett litet skogsäventyr när barnen är ute i skogen. I somras sov vi över i den lilla jaktstugan, det tyckte de var mysigt. Det känns viktigt att vara ute med barnen i naturen och få dem att tycka det är roligt att vara i skogen, säger Marielle.

Filippinska specialiteter

Familjen träffas ofta hemma i Mikael och Mariettas hus vid sjön. Förutom att göra saker ute i naturen blir det också stort fokus på mat. Marietta som kommer från Filippinerna brukar bjuda på filippinska specialiteter som friterad kyckling, vårrullar, nudlar och risbollar.

Mikael och Marietta träffades i Filippinerna 1986. En kompis till Mikael frågade om han ville följa med dit på semester och det lät som en kul grej tyckte han. Sista kvällen var de på en restaurang, där de serverades av Marietta. Det var något med den servitrisen som Mikael inte kunde släppa. Han fick tag på hennes telefonnummer och ringde henne från Sverige.

– Jag blev väldigt nervös när han ringde, men också glad, berättar Marietta.

Mikael insåg att han behövde åka tillbaka och lära känna henne bättre.

– Jag gick in hos min dåvarande arbetsgivare och sa att jag behövde ta tjänstledigt ett halvår för att jag hade hittat kärleken, berättar Mikael och skrattar.

37 år senare är de fortfarande ett par.

Marietta är också en del av familjeföretaget plus att hon också äger fastigheter i Filippinerna.

– Alla i vår familj gillar fastigheter och att göra affärer. Mamma också, säger Marielle.

Den senaste satsningen inom familjeföretaget är försäljning av villatomter.

– Vi jobbar med ett litet skifte där planen är att sälja ett 30-tal småhus i Bäsna, utanför Borlänge, som vi hoppas blir klara till försäljning nästa år. Det blir jättefina tomter med utsikt över älven, berättar Mikael entusiastiskt.

Han har svårt att inte engagera sig, men han trivs ändå bra med att vara lite i bakgrunden och ha en mer rådgivande roll i familjeföretaget. Det frigör också tid för annat.

Frihetskänsla på motorcykeln

Mikael ger sig ofta ut i skogen med röjsågen eller tar en skogstur med Marietta, njuter av skogsluften och tittar på bestånden.

– Jag tänker mycket på skogen. Vad jag ska göra i den härnäst. Men det är också avkopplande att bara vara i den.

Mikael och Marietta är också inbitna hockeyälskare.
– De sitter på samma platser i ishallen år efter år och hejar på favoritlaget Leksand, skrattar dottern Geraldine.

När hockeysäsongen är slut och våren kommer tar Mikael fram motorcykeln från garaget. Det blir några turer varje år. Han tycker att det är en härlig frihetskänsla att gasa på med motorcykeln och känna vårluften i lungorna. Att köra på är lite av Mikaels grej.

– Det är klart att man gör misstag och går på nitar, men då får man göra på ett annat sätt nästa gång. Det ger energi att kasta sig ut och prova nya saker. Får jag höra att något inte går, då blir jag triggad att genomföra det!

    Mikael Englund

  • Bor: Vid sjön Stora Aspan utanför Kavelmora mellan Borlänge och Falun i Dalarna.
    Familj: Hustrun Marietta och de tre döttrarna Marielle Englund 34, Sophie Englund 35 år och Geraldine Björklund 40 år, med familjer.
    Skogens karaktär: Mestadels gran och tall med inslag av björk. Tanken är att lövbeståndet ska bli större.
    Omfattning: Cirka 300 hektar, uppdelat på tre skiften.

Text: Sanna Casson Foto: Lasse Arvidson