Aktuellt / Senaste nytt

Ahlstrom-Munksjö satsar på hållbara vardagslösningar

Publicerad 2019-09-30

Plastsugrör byts ut till papper och i garderoben hänger snart kläder i pappersfiber. Genomtänkta produktval och ökad medvetenhet banar vägen för Ahlstrom-Munksjö som är en av Sydveds ägare och satsar på miljön och nya hållbara vardagslösningar.

Ahlstrom-Munksjö är en världsomspännande koncern som skapar hållbara och innovativa fiberbaserade lösningar, som används i allt från sugrör till filtrering i bilar.

Anna Bergquist, vice president BU Insulation, ansvarar för verksamheten i Sverige och jobbar bland annat med frågor kring miljö och affärsutveckling. Med material från skogen menar hon att möjligheterna blir nästan oändliga.

– Det ligger i tiden att tänka på miljön och produkters hållbarhet, inte minst för en global ledare inom fiberbaserade material som Ahlstrom-Munksjö är. En ökad efterfrågan på hållbara material ger goda framtidsutsikter för koncernen.

Närproducerat

Synen på hållbarhet genomsyrar företaget och alla steg är viktiga. Redan i transporten från skogen är det viktigt att tänka till och göra bra val.

– Vår ambition är att minska transporterna och i största mån köpa och transportera virke till närmsta industri. Här spelar samarbetet med Sydved en viktig roll för att logistikkedjorna ska fungera och för att tillsammans minska på koldioxidutsläppen, säger Anna Bergquist.

Elsystem världen över

Ahlstrom-Munksjö producerar elektrotekniskt papper i Sverige, till kablar och transformatorer. Pappret används framförallt i undervattenskablar för att kunna bygga ihop elsystem ute i världen.

– Elproduktionen är stor i Sverige och i takt med att behovet i Tyskland ökar när kärn- och kolkraft stängs ner, skapas en obalans när de vill importera mer el. Detta gör att behovet av att koppla samman undervattenskablar ökar och här spelar vi en viktig roll.

Det elektrotekniska pappret behövs för att isolera elen i kablarna och på så sätt spelar Ahlstrom-Munksjö en nyckelroll i exporten av el ut i världen, konstaterar Anna Bergqvist.

Minskad resursanvändning

Samtidigt som befintliga produkter vässas, och blir bättre så arbetar Ahlstrom-Munksjö också med innovation av nya produkter som i framtiden kan bli viktiga pusselbitar för att minska användningen med stor resurspåverkan.

– Tillsammans med bland annat Textilhögskolan i Borås, så har Ahlstrom-Munksjö utvecklat ett pappersgarn till kläder och möbeltextiler för att ta fram hållbara alternativ till bomull. Nu genomförs en studie på huruvida kläder och möbeltyger av papper i framtiden kan få längre och mer hållbar livscykel än bomull, som
vid tillverkning kräver mer vatten, berättar Anna.

Går allt som det ska är det inte omöjligt att både dina gardiner och kläderna i din garderob i framtiden är gjort i pappersgarn.

Bra val i köket

Även andra material till våra vardagliga produkter tas fram för att möta efterfrågan i hemmet. Ahlstrom-Munksjö har bland annat varit med och plockat fram papper till sugrör och nedbrytbara lock till kaffekapslar. Allt för att möta konsumenternas behov när plasten fasas ut.

– Det är viktigt för oss att hitta produkter som på sikt kan plocka ut plast och ersättas med papper, konstaterar Anna Bergqvist.

15 september 2019

    Ahlstrom-Munksjö

  • Utvecklar fiberbaserade material med avancerade funktioner.

    Exempel: dekorpapper, filtermaterial, releasepapper, slipbaspapper, nonwovens (bland annat för sårvård och operationskläder), elektrotekniskt isoleringspapper, glas fibermaterial, förpacknings- och etikettmaterial, tejp, material för medicinska ändamål och diagnostiklösningar.

    Omsätter cirka 3 miljarder euro, har 8000 medarbetare och 45 produktions- och konverteringsanläggningar i 14 länder.

Text: Amanda Hill