Aktuellt / Senaste nytt

Gör dig redo för årets granbarkborresvärmning

Publicerad 2023-04-21

I takt med att vårvärmen stiger vaknar granbarkborrarna till liv - redo att angripa både nedblåsta och stående granar. Med förberedelser och kunskap kan du ta upp kampen mot insekten, minska angreppen och rädda värdet i din skog.

Ta rätt på nedblåsta granar

Har du granar som blåst ner eller skadats av snön i vinter är det hög tid att ta rätt på dessa nu. Granbarkborren förökar sig helst i färska vindfällen och riskerar sedan att angripa även stående granar. Upparbeta därför nedblåsta eller skadade granarna så snart som möjligt.

Se var riskerna är störst

Granbarkborrarna gillar vissa skogar och områden mer än andra. Ladda ner en riskkarta i Skogsstyrelsens Mina sidor för att se var det är störst risk för granbarkborreangrepp i din skog. Med kartans hjälp kan du se var du behöver ha mest koll när svärmningen kommer igång. Riskkartorna kan även tas fram i Skogsstyrelsens karttjänst "Skador på skog".

Följ svärmningsövervakningen

För att veta när det är störst risk för nya angrepp är det bra att ha koll på när granbarkborren svärmar. På Skogsstyrelsens webb kan du följa övervakningen som görs med hjälp av barkborrefällor som töms varje vecka under hela sommaren.

Foto: Skogsstyrelsen