Aktuellt / Senaste nytt

Niondeklassare fick koll på Ryssbygymnasiets skogsutbildning

Publicerad 2022-11-23

Det är inte alltid man har öppet hus i skogen. Men så var det när Ryssbygymnasiets skogsutbildning bjöd in intresserade till en av Sydveds avverkningar i Borsna. På plats var många niondeklassare som ville se mer av utbildningen.

Lördagen den 19 november anordnade Ryssbygymnasiets skogsutbildning öppet hus. Platsen var på en av Sydveds avverkningar utanför Ryssby, närmare bestämt i Borsna.

Sydveds virkesköpare Ludwig Björkman berättar att dagen var välbesökt med närmare 200 besökare.

– En stor del av dem på plats var förväntansfulla niondeklassare som ville se mer av utbildningen, inför det kommande gymnasievalet. Men det fanns också en hel del föräldrar till elever som redan gick på skolan, som nu fick se sina barn i sitt rätta element!

Under dagen visade skolans elever upp både skördning och skotning i slutavverkning och gallring, gallring med småskaliga maskiner, ungskogsröjning, plantering och viltbehandling. Sydved fanns på plats och bjöd på hemlagad ärtsoppa tillsammans med Ryssbygymnasiet.

Förutom Ludwig Björkman, fanns VD Pär Johansson och skogsvårdsansvarige Annalena Andersson på plats och pratade skog med många glada besökare. Även Rottne Industri var med under dagen.

– Vi på Sydved vill tacka för en inspirerande dag, och vi ser mycket ljust på framtidens killar och tjejer som ska verka i skogsbranschen, avslutar Ludwig.

Sydveds VD Pär Johansson och skogsvårdsansvarige Annalena Andersson pratade skog med besökarna.

Sydveds VD Pär Johansson och skogsvårdsansvarige Annalena Andersson pratade skog med besökarna.

Foto: Ludwig Björkman