Aktuellt / Senaste nytt

Praktik på distrikt Hylte genom skogligt basår

Publicerad 2020-11-20

Jag stiger in på kontoret i Simlångsdalen, och möts av en glad hund och en ännu gladare Lars Mårtensson. Vi går igenom min roll för de kommande veckorna och sen kan praktiken börja!

Ambjörn Olsson heter jag, och studerar skogligt basår på Stora Segerstad naturbrukscentrum. Utbildningen ger mig som inte studerat naturbruk innan en möjlighet att bli behörig för skogsmästarprogrammet.

Basåret består till hälften av utbildning och hälften av praktik. Det innefattar kunskap om förvaltning och skötsel av skog, allt från att skapa, vårda, sköta skogen och till sist föryngringsavverka. Praktiken genomförs hos stora och små företag och även organisationer.

Tjugoosex år är jag, och från västra Götaland, närmare bestämt Höghult, norr om Karlsborg. Jag har studerat musik, jobbat inom service med både kundservice och som servitör, där jag tagit mig runt lite genom säsongande. Till slut har jag nu funnit min ro i skogen, där jag anser att framtiden finns, vare sig man vill uppleva, jobba eller bo i skogen.

För min del har även mitt intresse av foto kunnat utvecklas här. Skogen erbjuder extremt mycket genom alla sina olika klimat!

Här på Sydved har jag blivit varmt omhändertagen och samtidigt blivit tilldelad en inventeringsroll. Med stor tillit har jag fått inventera alldeles själv i både äldre röjningar och nya planteringar.

Det är en härlig stämning på Sydved, vare sig man är ute i fält, med på en kojträff eller om man svänger förbi kontoret, trots att det innehåller max en person i coronatider, så är det lätt att få svar på sina frågor och feedback för sitt arbete. Här kan man utvecklas snabbt och lätt på en bred skala känner jag.

Jag tackar och bockar för min korta tid och hoppas på ett kärt återseende!

Text och foto: Ambjörn Olsson