Ett tidigt tecken på att en gran blivit angripen är rikliga mängder med borrmjöl som kan ses på granarnas rotbenen och stammar.

Ett tidigt tecken på att en gran blivit angripen är rikliga mängder med borrmjöl som kan ses på granarnas rotbenen och stammar.

Aktuellt / Senaste nytt

Risk för ännu en säsong med allvarliga barkborreangrepp

Publicerad 2021-05-06

Risken för att vi även i år kommer att få betydande angrep av granbarkborrar i östra Götaland är tyvärr stor. Det blir i så fall fjärde säsongen i rad som vi kommer behöva ha extra fokus på våra granskogar.

Den sena våren är bra då den senarelägger granbarkborrarnas aktiviteter, vilket kan innebära att vi får mindre angrepp under säsongen. Samtidigt har vi fortfarande en förhållandevis stor population av borrar som med stor säkerhet klarat vintern och är beredda att ge sig ut när värmen väl kommer.

När temperaturen stiger under andra halvan av maj och början av juni är det viktigt att hålla koll i din granskog. Ett tidigt tecken på att en gran blivit angripen är rikliga mängder med borrmjöl som kan ses på granarnas rotbenen och stammar.

Hittar du nyangripna träd ska de avverkas och transporteras bort från skogen och vidare till industrin. På detta sätt får vi bort nästa generation barkborrar som då inte kommer kunna angripa och skada andra trä, samtidigt som vi räddar hem virkesvärden. Behöver du hjälp med barkborrebekämpning på din fastighet kontakta din Sydvedare.

Lycka till med barkborreletandet i din granskog!

Vi får vänta oss nya angrepp av granbarkborrar även i år.
Text och foto: Jakob Karlsson