Aktuellt / Senaste nytt

Röjningskurs utanför Värnamo

Publicerad 2019-12-30

Den 13 december samlades ett litet gäng skogsägare för att under en dag lära sig grunderna för röjning med röjsåg.

Kursen ägde rum utanför Värnamo, hemma hos Peter ”Spiggen” Johansson som också var dagens kursledare. Spiggen som tidigare jobbat åt Sydved har många års erfarenhet av manuellt skogsarbete. Idag jobbar han som instruktör för röjsåg och motorsåg på Stora Segerstad.

Dagen började med teori, och genomgång av bland annat säkerhetsutrustning, filning av skärutrustning och arbetsteknik. Andra delen av kursen var förlagd i fält där skogsägarna fick utöva det praktiska på det som de gått igenom under förmiddagen.

För att arbetsbelastningen ska bli minimal justerades röjsågsselarna innan de kom ut i fält. Detta är en viktig del av röjutbildningen, för att kunna röja under en längre period utan att bli trött och samtidigt motverka skador.

Ute i skogen fick alla röja och testa på de olika teknikerna de lärt sig. Spiggen gick runt till var och en och gav lite tips och trix. Samtliga skogsägare som åkte hem från kursen såg fram emot kommande helg då de skulle ge sig ut och röja och nyttja de nya tekniker de lärt sig så, som riktad fällning och hur man filar en klinga riktigt vass.

Text: Carl Philip Sandberg Foto: Josef Karlsson