Skogsmästarstudenten Philip Olofsson gör sin andra praktik på Sydved.

Skogsmästarstudenten Philip Olofsson gör sin andra praktik på Sydved.

Aktuellt / Senaste nytt

Skogsmästarstudent väljer Sydved som praktikplats

Publicerad 2020-01-23

När det blev dags för skogsmästarstudenten Philip Olofsson att välja praktikplats föll valet på Sydved. Under en veckas tid följde Philip med inköpare och planläggare på distrikt Älmhult för att få en inblick i arbetslivet inom skogsbranschen.

Philip Olofsson och Sydvedarna på distrikt Älmhult är bekanta sedan tidigare. För ett par år sedan när Philip gick förberedande utbildning inför skogsmästarskolan, ett så kallat skogligt basår, valde han att tillbringa sin praktikperiod på kontoret i Älmhult. Nu utbildar sig Philip till skogsmästare i Skinnskatteberg där slutmålet mycket väl kan vara att bli virkesinköpare.

Varierande arbetsuppgifter

Under sin praktikperiod på Sydved har Philip fått följa med både timmerbilsåkare, skogsbruksplanläggare och inköpare. För Philips del var det uppskattat med varierande arbetsuppgifter och miljöer för att få ut så mycket som möjligt av sin läroperiod.

Ludwig Björkman är inköpare i Ljungby kommun och fick förmånen att få ha med sig Philip under ett par dagar.

Det är ett väldigt högt betyg till Sydved att Philip väljer att vända tillbaka till oss för sin andra praktikperiod.
Ludwig Björkman

– Det är viktigt att vi i skogsbranschen ger unga tjejer och killar ett varmt välkomnande och visar vilken enorm potential och möjlighet som finns på vår arbetsplats. Branschen är under stor utveckling och vi behöver hela tiden få in nytt och engagerat folk med nya tankar och idéer, berättar Ludwig.

Förstagallring i björkbestånd

Philip och Ludwig rundade av veckan med att åka ut och besöka en pågående förstagallring i ett björkbestånd på ön Bolmsö. Avverkningsentreprenören som utför gallringen är Börje Axelssons skogsentreprenad som i samarbete med Sydved under många års tid har gallrat skogarna till nöjda skogsägare runt om i Ljungby kommun.

Vi på Sydved Älmhult tackar Philip för den här gången och hoppas att vi ses igen!