Aktuellt / Senaste nytt

Arborist med uppdrag att fälla och beskära träd

Publicerad 2019-01-11

Det är inte alla som har sin arbetsplats högt uppe i ett träd, med milsvid utsikt över omgivningarna. Men det är vardag för Sven Bichis. Hans jobb är nämligen att fälla och beskära träd. Vi har följt med honom och hans team ut på uppdrag.

En arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, trädgårdar och andra bebyggda miljöer. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra och leva länge.

– Arborist är ingen skyddad titel så vem som helst kan kalla sig det, men jag vill inte göra det än eftersom jag inte är certifierad på alla plan ännu. Men jag har rätt kunskaper och färdigheter och jobbar med de här sakerna varje dag, säger Sven.

Skogslind som faller

Dagens uppdrag är att fälla en lind med tre stammar, varav två har fallit ner på grund av rötan inuti. En litet skylt på stammen visar vilken art det rör sig om: en tilia cordata – skogslind. Skylten kommer från tiden då det fortfarande var lantbruksskola här på Vassbo, som ligger mellan Falun och Borlänge, och blir ett fint minne av trädet för Lars Holm som beställt fällningen av trädet.

– Ofta får kunden behålla virket från det fällda trädet för att göra en bänk eller något bruksföremål. Vi har ett sågverk där hemma så vi kan hjälpa till att göra plank och ämnen till kunden, berättar Sven.

Valde att ta in proffs

Beställaren Lars Holm hade egentligen tänkt fälla trädet på egen hand, skaffade all utrustning och läste på. Men efter att ha sett filmer på Youtube som visar hur illa det kan gå om man inte är helt säker på vad man gör, bestämde han sig för att ta in hjälp och kom i kontakt med Sven Bichis och hans kollegor Emanuel Holmberg och Peter Bellskog.

Linden som ska tas ner är uppåt 30 meter hög. Och den som någon gång hoppat från femmans eller kanske till och med tians trampolin ner i en bassäng vet hur stor skillnad det är mellan att stå på marken och titta upp, och att stå längst upp och titta ner.

Millimeterkoll

Sven berättar att man alltid gör en noggrann övervägning innan man börjar klättra. Riskerna är stora om trädet är murket och börjar falla, vilket ofta är anledningen till att man anlitar någon som Sven och hans team.

– Det är inte bara att börja kapa grenar med en gång, utan vi planerar noga så att grenarna ska falla på rätt ställe och undvika hus, gärdesgårdar och annat. Det hänger på millimeter där uppe i trädet och då vill man ha kontroll, säger Sven.

Uppåt går det

Den stam som står kvar är turligt nog inte murken, så Svens stegjärn kan få fäste och trädet är tillräckligt starkt och stabilt för klättring. Sven klättrar sakta upp med hjälp av en slinga med stålkärna som tål om man råkar komma åt med motorsågens klinga, och flera klätterlinor som han fäster i trädet på vägen upp.

Med sig har han en japansk handsåg för mindre grenar och vid höften hänger hans trotjänare Husqvarna motorsåg. Han börjar med alla småkvistar och sedan en gren i taget, jobbar sig uppåt.
Nere på marken står Emanuel och Peter och tar hand om allt som faller och lägger på hög.

Sven är 52 år gammal, men klättrar i träd som en 20-åring. Han är före detta lärare, lämpligt nog i träslöjd och gymnastik.

– Jag hade en klättervägg på skolan, som jag övade mycket i, vilket jag har stor glädje av idag. Att hålla sig i form är en förutsättning för att kunna göra jobbet.

Skogen lockade tidigt

Som pojke var Sven mycket i skogen, följde med pappa när han beskar äppelträd, gick skogsbruksskola i Surahammar och har jobbat i sin mors familjeskog. Sven jobbade ett par år på Domänverket under 80-talet och hade som mål att bli skogstekniker. En dålig konjunktur för skogsarbete gjorde att Sven istället valde att bli lärare. Men för ett par år sedan kände Sven att det var dags att återvända till träden.

Medan han jobbade som lärare tog han körkort för motorsåg och röjsåg och jobbar sedan 2011 som instruktör. Med tiden blev det allt fler jobb med att beskära och fälla träd, och nu gör han det på heltid.

– Det bästa med jobbet är att man får vara nära naturen och följa årets växlingar. Det är också en frihetskänsla att göra det här, mycket adrenalin kan det bli när man klättrat upp och har en svår uppgift som måste lösas. Dessutom är det kul att möta alla människor jag kommer hem till, de blir så påtagligt nöjda med slutresultatet.

Det bästa med jobbet är när man får vara nära naturen och följa årets växlingar säger aboristen Sven Bichis.

Det bästa med jobbet är när man får vara nära naturen och följa årets växlingar säger aboristen Sven Bichis.

Dags för fällning

Efter någon timmes arbete står bara stammen kvar, som svajar betänkligt med Sven i toppen. Nu är det dags att sätta ett riktskär och sedan ta ner den stora stammen.

Sven fäster en kraftig sele i stammen och kastar ner den andra änden till Emanuel.

Sedan gör Sven ett riktskär satt i den riktning trädet ska falla. Han sågar rakt in i trädet, nästan hela vägen igenom. Bankar in en klargul kil i skäret så att det vidgar sig en smula. Sedan drar de med gemensamma krafter och till sist faller den stora stammen.

Ljudlöst kommer den farande genom luften och det är som att naturen håller andan i väntan på nerslaget. Marken vibrerar när den med en dov duns slår i backen och sedan lägger sig stillheten över nejden. Efter en stund vaknar fåglarna till liv och fyller tomrummet efter trädet som inte längre står där.

Väloljat maskineri

Sedan bryts fågelsången av att Sven, Peter och Emanuel värmer upp sina motorsågar; de puttrar igång, men snart vrålar de och fyller luften med ljud som tränger in i märgen. De kvistar av och kapar stammen i mindre bitar. Arbetar metodiskt och snabbt, de är ett väloljat maskineri.

Till sist är det bara stubben kvar som Sven jämnar till ovanpå. Där kan man sedan stå eller sitta och njuta av utsikten ner mot vattnet och ut över ängarna, och minnas det ståtliga träd som en gång stod här.

Oktober 2018

Text: Tobias Barle Foto: Lasse Arvidsson