Inspiration / Djur och natur

Älgen – en symbol för Sverige

Älgen är den svenska skogens största djur och har på många sätt också blivit en symbol för Sverige. Med sin imponerande storlek och majestätiska sätt att röra sig är det inte så konstigt att den också kallas skogens konung.

Älgen är världens största hjortdjur och Europas största landdjur. I Sverige finns den europeiska älgen, som lever i barr- och blandskogar i hela Sverige, förutom på Gotland.

Två meter höga

Trots att älgstammen i Sverige är stor, 300-400 000 älgar innan jakten på hösten, så är det sällan man möter vilda älgar i skogarna. Innan vi får syn på dem har de redan hört eller känt lukten av oss…

Älgen känner man dock lätt igen på de stora öronen, den långa mulen, hakskägget och inte minst den stora puckeln på ryggen. Pälsen är brun till gråsvart och de långa underbenen är gråvita.

En älg kan bli nästan tre meter lång och mer än två meter över manken. Normalt väger en tjur 400–500 kilo och en normalstor ko 300–400 kilo. Förutom att tjurarna är större och tyngre, så har de också grövre nackar och större hakskägg. En annan skillnad är att älgkorna har en ljus strimma längs insidan av sina bakben.

Flytande trav

Hornen som bara tjurarna bär är antingen stång- eller skovelhorn. Formen och storleken på älgens horn signalerar styrka inför och under brunsten. Tjurarna fäller sina horn varje vinter och har nya färdigvuxna horn till höstens parning.

Älgen lever för det mesta ensam, men ibland ser man älgar gå tillsammans i mindre grupper, till exempel kor med sina kalvar eller fjolårskalvar. Älgen travar helst när den förflyttar sig. I trav ser den stora kroppen ut att flyta fram, medan galoppen blir tung och klumpig.

Häftiga strider

Under brunsten på hösten kämpar tjurarna om korna och det kan ibland förekomma häftiga strider. På försommaren, efter åtta månaders dräktighet, föder kon en till två ungar. Kalvarna följer sin mor fram till någon vecka innan hon kalvar på nytt nästa år. Då stöter hon bort kalvarna, som under en tid irrar omkring vilsna.

På vintern äter älgen mest kvistar av tall och lövträd. Resten av året lever älgen också av bärris, blad, ljung, örter och gräs. Älgens betning kan orsaka stora skador på framförallt ungskog av tall.

Ett annat problem med älgen är att dess storlek gör att den kan bli en fara i trafiken och vålla svåra olyckor.

Älgjakt och Sverigesymbol

Högt värderad av många jägare är den årliga älgjakten då närmare 250 000 jägare ger sig ut på älgjakt och skjuter runt 100 000 älgar. Sverige har en av världens tätaste älgpopulationer och det förs diskussioner om att minska älgstammen ytterligare, både för trafikolyckorna och skadorna på skogs- och jordbruket.

Men älgen är inte bara jakt utan förknippas också med svensk natur, vildmark och turism. Kanske är det så att skogens konung har kommit att bli en av de viktigaste symbolerna för Sverige som turistland?

Text: Annsofie Öhman Foto: Kenneth Johansson