Inspiration / Djur och natur

Blodsugande älgflugor på bettet

Om du vistas i skog och mark har du säkert fått ett bett av den blodsugande älgflugan, även kallad hjortlusfluga och älglus.

Det är en cirka fem millimeter lång insekt i lusfamiljen som lever på blod från främst älg, hjort och rådjur, men även hundar och människor.

Kropp som krabba

Älgflugan har en platt och krabbliknande kropp med böjda klor och en snabel med vassa tänder. Den kläcks med vingar och börjar genast flyga omkring på jakt efter värddjur. När älgflugan landat på ett värddjur bryts vingarna av och den kan aldrig mer flyga.

Rejäla klor

En älgfluga som har landat på ett byte är svår att bli av med. Insekten är försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med och kilar in sig under kläderna (eller pälsen). Bästa sättet sägs vara att klämma ihjäl lusen. Eller om den hamnar i håret använda en kam för att få bort den.

Fler och fler ...

Älgflugan kan inte reproducera sig på människoblod, men dess bett kan orsaka hudinflammationer som svullnader, sår och eksem. Under de senaste åren har älgflugan ökat i antal och det verkar också som om den geografiska utbredningen ökar.

Text: Annsofie Öhman