Inspiration / Mat och recept

Skogshuggarmat – kolbullar

Strövtåg i skog och mark och annat uteliv väcker aptiten hos de flesta. En gammal skogshuggarrätt som mättar länge är kolbullar tillagade över öppen eld serverade med lingonsylt.

Kolbulle

4 dl vetemjöl
ca 5 dl vatten
1 tsk salt
400 g rimmat fläsk

Gör så här

Blanda mjöl, salt och vatten till en pannkaksliknande smet i en bunke. Skär fläsket i tärningar och stek det i en stekpanna över öppen eld. Häll över smeten och rör om. Är det för lite flott från fläsket kan man tillsätta en klick smör innan man häller i smeten.

Vänd kolbullen när den är nästan genomstekt. En riktig kolbullestekare vänder kolbullen genom att kasta upp den i luften och sedan fånga den snyggt i järnet. Men det går också bra att försiktigt vända med stekspade.

Efter några minuter på andra sidan är kolbullen klar. Kolbullen ska serveras med rikligt med lingonsylt. Lingondricka eller kokkaffe är drycker som passar bra till.

Om du ska göra fler kolbullar, så häller du över det färdigstekta knapriga fläsket i en bunke. Lägg sedan i lite flott eller smör till varje bulle du steker, häll över smet och toppa med stekt fläsk.

Pinnbröd
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl vatten

Gör så här

Pinnbröd är en annan rätt som man enkelt tillagar över öppen eld. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Är man ute i naturen kan man arbeta ihop degen i en plastpåse. Rulla degen till fingertjocka längder som viras runt en pinne.

Grädda över glöden, tills den är gyllenbrun och lätt släpper från pinnen. Ät pinnbrödet med smör till. En variant är att linda deg runt en korv.

En gammal rätt
​​Kolbullar är en gammal rätt som förr var vanlig bland skogsarbetare och andra kroppsarbetare som var ute i arbete i flera dagar.

Vetemjöl, salt och vatten blandades och hälldes i en panna med fett fläsk och stektes i flottet.

Skogsarbetarna behövde kaloririk mat som var enkel att laga för att orka med det slitiga arbetet. Torrsaltat amerikafläsk och mjöl var ingredienser som gick bra att förvara länge i skogskojorna.

Maträtten har fått sitt namn av att den tillagades över glöden på eldpallen i skogsarbetarkojorna.

Text och foto: Annsofie Öhman