I det soliga köket på Gullbringa kan man välja mellan bryggkaffe och espresso. Eller så kan man få båda sorterna, om man inte kan bestämma sig, skrattar Anna Krüger. Det är så det är på Gullbringa Säteri. Istället för att välja mellan tradition och trend, gammalt och nytt, dåtid och nutid så kan man njuta av båda. Det nyrenoverade köket är varsamt utformat för att smälta in i 1600-talsarkitekturen, men känslan är ljus och bekvämligheterna många. Anna har själv brutit den milt gröna kulören i samråd med målarmästaren och de gamla dörrarna med levande glaspartier har renoverats varsamt. Men på andra sidan serveringsgången råder en annan tid. Här är det tidigt 1900-tal och på matsalsbordet står Gullbringaservisen och kråmar sig.
Från noll till skogsgård
För det är ju så att Gullbringa inte är vilket ställe som helst. Gården har en historia som går tillbaka till Hedenhös. Här har svenskar och norrmän käbblat i evigheter och här rastade kungens män sina hästar.
– Det sägs att norrmännen gick eldvakt i skogen för att svenskarna inte skulle kunna bränna ner den. Det är därför som trakten har kvar sina vida bokskogar, berättar Lennart Krüger.
Gullbringa Säteri har varit hem för många släkter under århundradena; namnen är inhuggna i de minnesstenar som är resta i den gamla parken på Gullbringa och majoriteten av de tidigare ägarna vilar på kyrkogården i närbelägna Hålta. Under 1700-talet ägdes Gullbringa av Samuel Schutz, son till Jacob Schutz som var direktör för Ostindiska kompaniet. Självklart beställdes en porslinsservis ända från Kina och den så kallade Gullbringaservisen har fått ett eget kapitel i den svenska antikvitetshistorien.
I släkten Krügers ägo har Gullbringa varit sedan 1926 då gården köptes av Lennarts farföräldrar.
– Då hade gården haft många ägare under en period och rent skogligt så var fastigheten nedgången. Farfar fick börja om från början. Bland annat gav han sig på projektet att anlägga tallskog på bergen. Det fanns inget att plantera i, så först planterade han ljung för att skapa mull. Idag står där en knotig tallskog och jag är den första generationen som får avverka tallmassaved. Det ger lite perspektiv, säger Lennart.
Lennarts farfar var agronom och man kan gissa att det roade honom att återställa Gullbringa och införa ett modernt jord- och skogsbruk.
– Min farmor hade handlag med djur, både hästar och kor, och så småningom blev Gullbringa en stor mjölkgård. På 1950- och 1960-talen, när mina föräldrar hade tagit över, hade vi 50 mjölkkor och eget mejeri. Dessutom toppade vi kvaliteten i mjölkleveranserna.