Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Jakten på en god historia

Publicerad 2015-09-16

Karl-Göran Carlsson är den driftiga profilen bakom en av Sveriges största lantmannaföreningar. Alltid med en jaktradio i fickan och en mobiltelefon klistrad vid örat. När andra har siktet inställt på pension laddar Karl-Göran om för en ny karriär tillsammans med sonen Anders. Som nybliven ägare till Hylte Jakt & Lantman – och till sina drömmars skog – ser han fram emot många händelserika år. Möt mannen som alltid har en god historia på lut!

​Den 16 januari 1971 dog Karl-Göran Carlssons pappa. Hastigt och alldeles för tidigt. Den morgonen blev den då 21-årige Karl-Göran ensam familjeförsörjare med ansvar för sin mor och sina syskon.

– Det var ett hårt slag för oss. Men vi fick ju kämpa på så gott det gick. Och pappas vänner ställde upp. Bland dem Ingemar Eriksson och Rolf Fredriksson som senare skulle arbeta i det som blev Sydved. Jag minns fortfarande Ingemars löfte till mig och mamma den där dagen: Allt jag kan vill jag göra för er, och det har han också gjort.

Livet rätt upp och ner

Det är ingen snyfthistoria som Karl-Göran Carlsson dukar upp. Det är bara livet rätt upp och ner, med sorger, bekymmer och ett och annat glädjeämne. Så som det ser ut för de flesta. Ändå anar man, att han har burit på oron under hela sitt liv. Karl-Görans pappa hade också blivit faderlös tidigt, redan vid 16. Skulle Karl-Göran gå samma öde till mötes som sin far och farfar?

Men nu sitter han här i skogsbacken med utsikt över Hästagölen, 66 år gammal och har lurat döden. Bredvid honom sitter sonen Anders, vuxen sedan länge och redo att ta över. Som den starke mannen bakom tidigare Hylte Lantmän har Karl-Göran dessutom hunnit bli något av en kändis, åtminstone i jakt- och skogskretsar.

Om någon hade sagt för fem år sedan att jag skulle sitta här som ägare till Hylte Jakt & Lantman, då hade jag fått mig ett gott skratt.
.

Första jobbet

För det var på Hylte Lantmän som Karl-Göran hamnade, efter att ha avlagt sin civilekonomexamen och flyttat hem till mamma i mars 1974. Hylte Lantmän var en av de många lantmannaföreningar som vuxit fram på landsbygden under början av 1900-talet. Ägd av sina medlemmar och med uppdraget att bistå bönderna med de produkter – allt från utsäde till foder, verktyg och stängsel – som kunde behövas i vardagen. Idag är de flesta lantmannaföreningarna saligen avsomnade, och redan när Karl-Göran tillträdde sin tjänst 1974 var verksamheten i Hyltebruk hotad.

– Det var ju det enda jobbet som fanns i byn. Men hade jag insett hur illa det var så hade jag nog aldrig börjat. Affärerna hade varit på dekis i några år och omsättningen var nere i 2 miljoner kronor om året. Första året kunde jag inte ta ut någon lön. Jag fick den året efter...

Något som kanske kan vara svårt att tro i dag. Omsättningen för 2015 beräknas nämligen landa på en sisådär 125–130 miljoner. Sakta men säkert fick Karl-Göran och hans kollegor snurr på verksamheten. Hylte Lantmän har expanderat vilt under årens lopp, både vad gäller omsättning och storlek. Fastigheterna med lager och butiksyta har byggts ut i ett flertal omgångar.

Alla är lika

För att vara en kooperativ förening har verksamheten drivits på ett oortodoxt sätt. Målgruppen utvidgades snart till att omfatta inte bara lantbrukare utan alla med intresse inom skog, jakt eller trädgård. Här finns allt från kläder till prylar och maskiner, med undantag för jaktvapen, och Hylte Lantmän har gjort sig känt för att alltid ha rätt pris.

Folk ringer från hela landet för att beställa och näthandeln växer för varje år. För dem som bor i de angränsande länen är butiken i Hyltebruk ett självklart utflyktsmål. Många beundrar och undrar. Hur sjutton bär han sig åt?

– Först och främst så insåg vi att man måste jobba på en bredare marknad. Man måste vara proaktiv även om man är ett kooperativ. Det går inte att sitta och gapa som en fågelunge och tro att allt kommer till en, resonerar Karl-Göran.

– Sedan började vi tidigt med att köpa in stora partier för att kunna hålla bra priser. I dag har vi prisgaranti. Vår målsättning är att vara billigast i Sverige. Men – och det är viktigt – vårt pris är det lägsta möjliga redan från början. Och det gäller alla. Både hög och låg.

Egna varumärket Genzo

Servicen är avgörande, vi har en fantastiskt duktig personal och så är reklamationshanteringen viktig. En väl skött reklamation och du har en vän för livet. Man måste vara effektiv, säger Karl-Göran och får det att låta som det enklaste i världen.

Ett starkt kort i leken har också varit Karl-Görans eget varumärke, Genzo, som han startade upp år 2000. Genzo är främst känt för kommunikationsutrustning och tittar man i Karl-Görans jackficka så ligger där alltid en jaktradio från Genzo och skvalpar. Men varumärket innefattar allt från kläder till hushålls- och fritidstillbehör.

Tillsammans med några av de starkaste varumärken inom jakt, skog och trädgård så har Genzo blivit en viktig del av Hylte Lantmäns försäljning. Det var också det som ställde till det när det var dags för Karl-Göran att gå i pension häromåret. Hylte Lantmän, Karl-Göran och Genzo var så svåra att hålla isär att skilsmässan inte gick igenom. Efter en del funderingar erbjöds Karl-Göran till slut att förvärva Hylte Lantmän hösten 2014.

Dynamisk duo

Att finansiera köpet av en så stor verksamhet är en kraftsamling som heter duga. Den som läser mellan raderna förstår att det nog blev lite för mycket, till och med för en driftig karl som Karl-Göran Carlsson.

– I slutet av förra året mådde jag inte jättebra. Därför blev jag så väldigt glad när Anders ringde och sa att "Pappa, jag kommer hem. Nu gör vi det här!".

Knappt ett år efter affären har organisationen hunnit sätta sig och företaget har bytt namn till Hylte Jakt & Lantman. Verksamheten driver de tillsammans – Anders är VD och Karl-Göran styrelseordförande. Arbetsfördelningen synes vara lyckosam; under årets sju första månader har omsättningen ökat med 14 Mkr, mer än 20 procent.

Anders, som tidigare har läst teknisk fysik på KTH i Stockholm och har studerat ekonomi i Schweiz lämnade sin karriär på ett norskt investmentbolag och flyttade hem. Han ångrar sig inte.

– Jag ser potentialen i företaget, den digitala utvecklingen ger oss stora möjligheter till expansion. Vi börjar med Finland och Norge men har siktet inställt även på andra delar av Europa, säger Anders som enligt egen utsago inte alls är lika jakttokig som pappa.

– Jag tycker att det är kul att jaga, men pappa är på en helt annan nivå. Han har ju fällt hundra älgar vid det här laget!

Som att komma hem

Jagar det gör far och son i Strömberga, en fastighet som familjen Carlsson har arrenderat i generationer.

– Jonsbo, där jag är född och bor, var inget stort ställe och far arrenderade jakten på Strömberga av Bergvik. Ett arrende som jag sedan tog över, berättar Karl-Göran.

Under åren har Karl-Göran investerat i skog när tillfälle har getts, men när han för några år sedan fick möjligheten att förvärva Strömberga var det som att komma hem.

– Jag har så många härliga minnen härifrån, från jakter tillsammans med pappa, med vänner, grannar och familj. Att ligga här nere vid vattnet och se på himlen och jaga änder tillsammans med en god vän, det är stunder som man aldrig glömmer.

Älgjaktspremiären missar han förvisso varje år – andra måndagen i oktober behagar nämligen kineserna lägga sin mässa – men vad gör det, när alla älgarna står och väntar när man kommer tillbaka?

– Det är perfekt. Första veckan flyr alla djuren in på min mark och där är de kvar när jag kommer tillbaka. På fem säsonger fällde jag 14 av lagets 19 älgar, retas Karl-Göran.

En god historia

Strömberga sköts enligt konstens alla regler. Bland annat har Karl-Göran investerat i underhållet av skogsbilvägarna. Men grusa har han låtit bli. Då syns viltspåren bättre.

Relationen med Sydved består efter alla år. Under ledning av Sydvedare Anders Persson genomförs regelbundet gallring av massaved. Som alltid på en liten ort är kontaktvägarna korta och även distriktschef Lars Mårtensson ställer upp med råd och dåd.

– Poängen med skog är att man kan äga och sköta den utan att behöva vara på plats precis varenda dag.

Många skulle nog beskriva Karl-Göran som "om sig och kring sig". En utpräglad affärsman som vet hur man gör en god affär. Men också som en glad gamäng som älskar att slå sig i slang med folk – och som aldrig, aldrig missar chansen att berätta en god historia. Det finns en anledning till att Karl-Göran varit gäst på bibliotekets berättarkväll på biblioteket i Hyltebruk. Han kan traktens alla gamla skrönor och delar gärna med sig av dem. Men frågan är ändå om inte historien om hans eget liv hör till en av de bättre?

– Tja, vi kan väl sammanfatta det så här. Om någon hade sagt för fem år sedan att jag skulle sitta här som ägare till Hylte Jakt & Lantman, då hade jag fått mig ett gott skratt. Och att jag skulle få chansen att köpa Strömberga, det var en dröm som bara inte fanns. Men nu blev det så. Det är knappt så man tror att det är sant.

September 2015

Text: Amelie Bergman Foto: Örjan Henriksson