Det är kaos. Först vara borta på VM i tre veckor och sedan flytta in i ett nytt hus. Vi har inte hunnit med riktigt, säger Daniel Svensson och ler ursäktande. De 160 korna som ska mjölkas varje dag, de 150 hektaren skog och de 180 hektaren åkermark ( varav 45 hektar hör till gården och resten arrenderas ) räknas tydligen inte in i kaoset – det är vardagsmat.
Högarne gård i Kånna utanför Ljungby är Daniels föräldrahem. Han och sambon Jennie tog över fastigheten 2008. Jordbruket har tidigare drivits av hans föräldrar och dessförinnan av hans mamma och hennes bröder. Att Daniel skulle ta vid föll sig naturligt.
– Vi har egentligen aldrig pratat om det. Det bara blev så. Jag har prövat på det mesta. Jobbat på industri och kört lastbil, men det har aldrig riktigt passat mig.
Ett gemensamt projekt
I slutet av 90-talet träffade han Jennie, hästtjej med rötterna i Blekinge, som delar hans intresse för djur och natur. I dag driver de Högarne tillsammans, båda jobbar heltid på gården och har även hjälp i form av en halvtidsanställd. Ambitionen är att familjen ska kunna leva på det som gården ger. Döttrarna Ebba, åtta år, och Stina, fyra år, rör sig naturligt och säkert i ladugården när de pysslar med sina kalvar Pricken och Fläcken. Glada Jack Russeltiken Lisa hakar på; är man råttjägare så är man.
– Hade jag vetat vad jag gav mig in på hade jag kanske tänkt efter en gång extra, skrattar Jennie som medger att det är mycket hårt arbete. Men jag har aldrig ångrat mig. Fast man önskar ju att mjölkpriserna kunde gå upp lite, för just nu är det tufft.
Gården har 70 mjölkkor plus rekrytering, så som mest finns här 160–170 djur. Lösdriften byggdes av Daniels föräldrar 1999.
– Sedan Jennie och jag tog över har vi också "lyxat till det" med en mjölkrobot, berättar Daniel.
Paret har helt valt bort köttproduktion men driver sedan 2009 ekologisk mjölkproduktion. Övergången gick relativt smärtfritt då de hade tillgång till markområden som odlats ekologiskt, men visst var det en betydande omställning. Fodret får inte vara besprutat på något sätt, det tillåts inga tillsatser i kraftfodret och medicineringen är restriktiv. När beslutet togs handlade det mest om ekonomi, säger Daniel.
– I dag skulle man kunna säga att det är tvärtom. Vi får inte bättre betalt för den ekologiska mjölken och efterfrågan har minskat hos konsumenterna. Men vi fortsätter för djurens skull. De mår mycket bättre när de får ekologiskt foder. Vi märkte skillnaden direkt. Första veckorna magrade de väl av lite, men sedan blev de både piggare och gladare. Och de mjölkar lika bra som vilken normalbesättning som helst. Visst, vi kan inte ställa upp i en produktionstävling, men det kan jag leva med.
Plöjnings-VM i Kanada
Det kan han säkert. Daniel får utlopp för sina tävlingsinstinkter på annat sätt. Han är nämligen flerfaldig svensk mästare i plöjning och nyss hemkommen från VM i Alberta, Kanada där han, tillsammans med parhästen Rolf Eliasson från Veddige, knep en hedrande tolfte plats. Att åka i väg från bonneriet tre veckor i juli är inte optimalt,konstaterar han, men med hjälp av föräldrar, släktingar och grannar så gick det. Jennie var med på två veckor av äventyret
– Men vi har ju vetat det sedan i höstas och ärligt talat så är de här tävlingsresorna vår guldkant. Det är enda sättet för oss att komma i väg. I vanliga fall åker vi ju aldrig på semester, säger Daniel som har några riktiga topplaceringar i bagaget.
Fast den här gången var det lite extra omständligt. Plogen, en tvåskärig Kverneland, skeppades i container till Kanada och har inte kommit hem än. Traktorn, en fyrhjulsdriven John Deere på 70 hk, fick han låna på plats. Det var orimligt dyrt att skicka över hela ekipaget. Faktum är att hela byn var med och stöttade med en insamling.
Också Sydved och familjens Sydvedare, Carl-Johan Savin, har varit med och sponsrat Daniels VM-tävling. På de tre år som Carl-Johan har jobbat i trakten har familjen fått god kontakt och Carl-Johan nappade direkt när han fick höra om Daniels färdigheter.
Perfekta fåror
Daniel började tävlingsplöja i övre tonåren, mest som en kul grej, och på den vägen är det. I dag är han alltså svensk mästare flera gånger om. Att tävla i VM är dock en smula mer omständligt. Allt ska bedömas.
– Här hemma bedöms resultatet medan man kör, i Kanada tog de hela dagen på sig. De tittar på allt. Klyvning, rakhet och renhet, likformighet på tiltan, anslutningen till ryggen, djupet, ogräsbekämpning och mycket mer…
Vitsen med perfekt plöjning är förstås att det växer mycket bättre. Daniel menar ändå att han har begränsad nytta av sina kunskaper på hemmaplan. På Högarne tar man mest vall även om det också blir en del helsäd för ensilage.
– Nääe, ska jag vara helt ärlig så är det inte jag som plöjer här hemma, jag hinner helt enkelt inte. Jag brukar anlita en maskinstation, medger han lite skamset.
Man kan ju tänka sig att det är lottdragning på maskinstationen om vem som ska ta sig an den komplexfyllda uppgiften att plöja på Högarne, men Daniel hävdar att han inte är alltför petig…