– Jag har ingen skoglig bakgrund men började jaga i vuxen ålder. Det har lett till att jag och döttrarna har varit ute mycket i skog- och mark. Med tiden föddes tanken på att själv äga skog, berättar Sven som i dag förvaltar flera fastigheter där han familjen får utlopp för det gemensamma jakt- och friluftsintresset.
Sven och döttrarna Ellen och Lisa hjälps åt att planera insatserna och gör även en del jobb själva.
– Jag har ingen skoglig utbildning men jag tycker att det är jätteroligt att lära mig, och lyssnar gärna på olika ståndpunkter i ett försök att bilda mig en egen uppfattning. Eftersom det här är en fastighet som vi har köpt nyligen, har vi inte själva haft möjligheten att sätta vår prägel från början. Gallringsbestånden är föryngrade enligt ett traditionellt produktionsperspektiv och det är något som vi får förhålla oss till när vi gör våra insatser. Men vi har inställningen att vi inte bara vill fokusera på maximal avkastning. Skogen ska vara trevlig att gå runt i också, ler Sven som får medhåll av Ellen:
– Vi älskar att vara ute i skogen på helgerna och jaga eller bara vara. Det ska fortfarande kännas som en "svampskog", det är viktigt för oss, förklarar Ellen som tillsammans med sin syster också gör visst röjningsarbete:
– Ibland brukar vi göra en del förröjning – dock inte i samband med den här gallringen. Dessutom har vi lagt en hel del jobb på att röja bort barrträden utmed vägarna och gynna lövet. Det blir ljusare och vackrare men är också ett bra sätt att bidra till vägunderhållet, säger Ellen.
Sven jobbar inte själv i skogen men svarar för just väghållningen med släntklippare och vägsladd.
Lägger grunden för framtiden
Totalt är det cirka 15 hektar som har gallrats, och insatsen har omfattat såväl första- som andragallringar samt en mossgallring.
Då gallringen gjordes precis i övergången mellan sommar och höst var drivningsförhållanden perfekta. Hos familjen Skagerberg är det Sydvedare Eddie Nilsson och entreprenör Torgny Henriksson på Sydgallringar som har förtroendet.