Håkan Johnsson visar upp sin trälådor som han gjort i sitt sågverk tillsammans med ölen som han har bryggt.

Håkan Johnsson visar upp sin trälådor som han gjort i sitt sågverk tillsammans med ölen som han har bryggt.

Aktuellt / Senaste nytt

Många intressen brygger unik helhet i Svanshals

Publicerad 2019-04-03

På skogsgården i Svanshals utanför Osby nyttjar Håkan Johnsson med vänner och familj, sitt intresse och kunskap till att bygga ut och ta fram nya mervärden med verksamheten i och runt sin skogsfastighet. Under de två senaste åren har familjen vävt samman sitt sågverk med intresset för att brygga öl.

Drömmen om att starta något eget och leva ut sina drömmer bär nog många på. Men att sen ta första steget och genomföra sina tankar och idéer, är det inte många som gör. För Sydveds leverantör Håkan Johnsson har det genom åren funnits flera drömmar som har blivit verklighet. Vissa idéer startade som en rolig fritidssysselsättning utanför kontorsarbetet.

Bryggeriet fick namnet Gooseneck

Håkan har sen flera år tillbaka sågat, byggt lastpallar och andra enklare träkonstruktioner med hjälp av sitt egna sågverket, allt med virke från den egna gården. Detta har också varit ett sätt att förädla och förbättra avkastningen på framförallt små mängder med timmer som fallit ut vid upparbetning av enstaka vindfällor och nu i år också barkborreangrepp.

I många år har Håkan också haft ett intresse för öl och ölbryggning vilket skapade ett intresse för att själv få experimentera och brygga sin egna öl. Idén om att brygga sin egen öl satte dock fart först när Håkan och sonen Robin tillsammans med goda vänner semestrade i österrikiska Schladming och diskuterade konsten att brygga egen öl. Efter den resan var bollen i rullning. Svanshals översattes direkt till engelska och bryggeriet fick namnet Gooseneck.

Idén jäste och blev större med tiden

Till en början bryggdes det endast olika varianter av IPA och lager för eget bruk. Men med tiden ökade intresset från vänner och bekanta som ville köpa partier med öl. Det ställdes andra krav på hobbyverksamheten som numera blev ett företag. Det lilla bryggeriet i garaget var alldeles för litet och verksamheten fick istället flyttas upp till den upprustade vinden i ett av uthusen.

Efter att företaget registrerats och fått tillstånd av Skatteverket och kommunen, blev allt klart och själva verksamheten kunde ta fart under namnet Svanshals brygghus. I takt med att bolaget startats innebar det ytterligare ett ben för gårdens verksamhet att stå på. Nu fanns möjligheter att utveckla bryggeriintresset till något en ny nivå.

Sen dess har allt gått som tåget och ungefär ett år efter att bolaget blev registrerat har Håkan och Robin redan etablerat två ölsorter i två olika matvarubutiker i Osby. Sen en tid tillbaka finns också deras öl att hitta på Stora Hotellet i Osby.

Sågverket och bryggeriet går hand i hand

Tack vare att bryggeriet startades har Håkan hittat nya produkter att tillverka i sitt sågverk. Delar av den öl som bryggs säljs i trälådor som Håkan själv har sågat och snickrat ihop. Trälådorna har blivit en uppskattad detalj och fungerar som en lite lyxigare present att köpa med sig.

Framtiden i Svanshals

Hur framtiden ska se ut för gården blir intressant, tycker Håkan och Robin. Båda två har idag heltidsjobb vid sidan om och bryggeriet tar allt mer tid i takt med att efterfrågan ökar.

Den lilla bryggaren går redan idag på tvåskift under en del av veckodagarna och en hel del av helgen går åt till tappning och paketering.
.

Konkurrensen från stora och små bryggerier är hård men tack vare fiffiga lösningar på gården har man ökat sina marginaler i tillverkningen och håller ned sina produktionskostnader. Man letar också nya sätt att väva fram fler mervärden från verksamheten och utveckla konceptet ännu mer framöver. Hur det lyckas får framtiden utvisa.

    Vill du veta mer om Svanshals brygghus?

  • Läs mer på Svanshals brygghus hemsida
    Följ Svanshals brygghus på Facebook
    Följ Svanshals brygghus på Instagram

Håkan och Robin Johnsson, Svanhals brygghus

Håkan och Robin Johnsson, Svanhals brygghus

Av virket från den egna skogsfastigheten byggs trälådor till ölen.

Av virket från den egna skogsfastigheten byggs trälådor till ölen.

April 2019

Text och foto: Viktor Jonsson