Det är genom mykorrhizasvampar som träden får den näring som de behöver. I en skog kan det finnas upp till 200 olika svamparter som lever i symbios med träden.

Aktuellt / Senaste nytt
Svampen i din skog
Visste du att svampen som växer i din skog hjälper träden att må bra? Det förklarar Anders Dahlberg, forskare i skogens mykologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
De är lite grann av motorn nere i backen.

Han berättar att svamparna, precis som träden, har en form av rotsystem. Svamparnas rotsystem kallas för mycel och är den egentliga svampen. Det vi kallar svamp och ser som fruktkroppar är bara en liten del av svampen. Det är mycelet i marken som utgör merparten av och är den egentliga svampen.
Alla rötter hos träden är omvuxna av svamptrådar som växer in i rötterna, så de är helt integrerade. Svamptrådarna som likt en ”diskborste” växer ut från rötterna och förstorar trädens rötter med 100 - 1000 gånger större. Så här utvecklades växterna från allra första början, i symbios med varandra.
Genom dessa nätverk hjälper svamparna träden att ta upp vatten och näringsämnen från marken. I gengäld förser träden svamparna med socker, som produceras genom fotosyntesen.
Symbiosen som finns mellan träden och svamparna i din skog försvinner när träden avverkas. Men när du sedan planterar ny skog på platsen skapar du förutsättningar för svamparna att komma tillbaka. Några mykorrhizasvampar överlever som sporer i marken, där det finns levande trädrötter, men de allra flesta kommer tillbaka genom att spridas in från närliggande skogar. Med hänsynsträd kan även några av den gamla skogens svampar överleva.
-
När du planterar ny skog på platsen där du har avverkat hjälper du svamparna tillbaka.
Genom att lämna hänsynsträd vid en avverkning, finns det träd kvar som kan fortsätta mata svamparna med socker. Då kan några svampar från skogen som avverkades överleva och växa in i den nya skogen.
Bevara gamla, döda träd och stubbar – de är viktiga livsmiljöer för många nedbrytare.
Faktorer som gynnar återväxten av svamp på din mark
-
Se vilka svamparter som kan växa i din skog.
Läsa mer om matsvampar, giftsvampar och naturvårdsarter.
Få en bild över hur svamparnas mycelnätverk påverkas när träd huggs ner och när ny skog planteras.
Är du nyfiken? Besök svampskog.se