Aktuellt / Senaste nytt

Sydved i skogliga programrådet

Publicerad 2018-11-14

Gröna arbetsgivare, som är en del av SLA, organiserar skogliga programråd vid landets naturbruksutbildningar. Programråden ska enligt den nya gymnasiereformen finnas på alla yrkeslinjer. Dess primära roll är att vara ett stöd åt skolan.

De flesta skogsföretagen är engagerade i naturbruksutbildningarna, och Sydved är inget undantag. Distrikt Hylte har nyligen deltagit i mötet med rekognoseringstruppen för EM i Skog för ungdomar, som kommer att hållas i Svenljunga i maj 2019.

29 representanter, både skolfolk och landslagsföreträdare (!) från 14 nationer guidades i en skoglig exkursion från planta till papper och planka med hjälp av Österbodarne Skogsförvaltnings Claes Bergh, lokala företrädare för Södra, Sydved och Derome Skog.

Med stort engagemang och intresse botaniserade skogsmänniskor från Rumäninen, Slovenien, Litauen med flera nationer på förmiddagen i det svenska trakthyggesbruket.

Här fanns bland annat rotrötebehandlade stubbar i nygallrat granbestånd och timmerhögar efter slutavverkningsskördaren.

Eftermiddagen ägnades åt industribesök på Södra Cell respektive Värösågen. Vid kvällens företagssponsrade middag i Svenljungatrakten uttryckte deltagarna hur imponerade man var över vårt högeffektiva och samtidigt miljöanpassade skogsbruk.

Vi har all anledning att reflektera och vara stolta för allt positivt vi utför i vårt svenska skogsbruk, något som inte alltid tas för givet.