Aktuellt / Senaste nytt

Är Tore i Nya Zeeland vår sydligaste leverantör?

Publicerad 2019-07-10

Tore Kronqvist är en halländsk skogsägare som har sitt hem på andra sidan jorden. Som 18-åring flyttade han till Nya Zeeland där han fortfarande bor. En gång per år reser han till Sverige och sin vackert belägna skogsfastighet utanför Varberg. Så är han då världens sydligaste Sydvedsleverantör?

Att det är Sydved som får förtroendet beror bland annat på lång kontinuitet, då Tores far anlitade Sydved för olika skogliga åtgärder. Tore själv säger att Sydved alltid är en god rådgivare och en pålitlig affärspartner.

Det är nu september och det är ett år sedan han senast var i Sverige. Vid det tillfället beslutade han i samspråk med sin Sydvedare att Sydved under året skulle plantera ny bokskog, ungskogsröja cirka 16 hektar bok samt föryngringsavverka lärk, gran och ek.

När detta skrivs har Tore rest till Nya Zeeland igen, hem till sin gård på Nordön, där han bedriver köttproduktion med raserna Jersey och Hereford.

Uppdraget för Sydved fram till nästa sommar är att röja ytterligare 25 hektar samt plantera efter föryngringsavverkningen.

September 2019

Text: Eddie Nilsson