Att promenera i en skog som doftar mossa och se solglimtar som smyger sig fram genom ett grönt bladverk, jämfört med att promenera vid en trafikerad bilväg i en storstad, gör större skillnad för oss människor än vad vi tidigare kanske har trott.
– I våra studier har vi jämfört vilken inverkan naturmiljöer har, jämfört med urbana miljöer och vi har kunnat se att naturen är en viktig resurs för mental återhämtning. I stadsmiljön är det som regel mycket olika sinnesintryck att hantera, sortera, agera på eller försöka filtrera bort. Detta är mentalt krävande och kan göra att man blir mentalt trött. Naturliga miljöer å andra sidan innebär sinnesintryck som är mer vilsamma, mindre krävande och kan öka mental återhämtning, prestation och välmående, säger Cecilia Stenfors, forskare vid Stockholms universitet, Karolinska institutet och University of Chicago.
I ett tomt rum, med mycket begränsade sinnesintryck, finns risken att man börjar oroa sig för saker och tankarna börjar snurra. Naturliga miljöer kan istället ge oss behagliga sinnesintryck som milt fångar vår uppmärksamhet och får oss att ta ett steg tillbaka och få perspektiv.
– Många upplever idag att de har mycket olika krav i sin vardag och kan känna sig stressade av detta. I olika studier har vi sett att vistas ute i naturen istället kan göra att man känner sig mer avslappnad, mindre stressad och får lägre blodtryck. Positiva känslor kan öka, medan negativa känslor och ältande tankar kan minska, säger Cecilia Stenfors.
Flera teorier om varför vi mår så bra i naturen handlar om att det finns evolutionära skäl till det. Att vi trivs i miljöer där det finns resurser för vår överlevnad, med biologisk mångfald, där det finns vatten, mat och skydd.
– Naturen kan också göra att vi intar ett större perspektiv. Vi fokuserar mindre på oss själva och ser mer till ett större sammanhang.
– I dagens samhälle kan det lätt bli ett stort fokus på materiell framgång och konsumtion och vi matas på olika sätt med budskap om hur vi ska vara och vad vi ska köpa. I naturen kan istället andra värden i livet triggas och komma mer i fokus, säger Cecilia Stenfors.
Hett i Japan med skogsbad mot depression
I Japan har man forskat mycket kring naturens påverkan på vår hälsa. Där har man kommit fram till att trädens ämnen aktiverar celler i vårt immunsystem och att vistelser i skogen på så sätt förebygger sjukdomar.
Japaner ordineras "skogsbad" mot stress och depressioner, vilket innebär en typ av mindfulness i skogen för att stärka immunförsvaret. En annan japansk studie visar att kortisol, det hormon som utsöndras vid stress minskar när man är i skogen, jämfört med när man befinner sig i en stadsmiljö.
I tyska studier har man sett att amygdala, det området i hjärnan som signalerar fara och stress, aktiveras mer i en stressfylld situation om man är uppväxt i en stad än och man bor på landet. En hyperaktiv amygdala gör oss mer mottagliga för ångest och depression, vilket också är vanligare hos människor i
storstäder.
Forskning visar med andra ord på många positiva effekter med att vistas i naturmiljöer.