Svenska träskyddsföreningen är branschföreningen för företag som utvecklar och tillverkar trävaror som har behandlats för bättre beständighet. Bland medlemmarna finns ett 60-tal företag som specialiserar sig på träförädling, främst impregneringsföretag. Föreningen har en lång tradition av att driva den tekniska utvecklingen inom branschen och har sina rötter i det som en gång hette Träimpregneringsföreningen.
De senaste 40 åren har branschen genomgått en stor strukturell förändring, berättar Fredrik Westin som är vd för Svenska Träskyddsföreningen.
– Från att ha varit flera hundra impregneringsverk finns det i dag omkring 50 anläggningar i Sverige.
Svensk furu dominerar
Hemmafixaren som vill bygga ute kan välja mellan många olika alternativ – från tryckimpregnerat till andra behandlade och obehandlade material, bland annat i form av lärk, tall, gran och diverse importerade exotiska träslag. Det trä som tryckimpregneras av Svenska Träskyddsföreningens medlemmar kommer från Svenska skogar.
– Vad vi känner till så är det ingen av våra medlemmar som använder sig av utländsk råvara. Huvudsakligen handlar det om furu.
– Granens ved är för tät och passar därför inte särskilt bra för impregnering, förklarar Fredrik Westin som menar att impregnerat trä är det mest hållbara för dig som ska bygga ute.
– Ibland talas det om obehandlad kärnfurutall, senvuxen eller vinterskördad tall som ett alternativ till behandlat virke. Men fältförsök gjorda av RISE (Research Institute of Sweden) och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) visar att beständigheten inte är bättre. Splintveden håller tre till fem år, kärnveden i sju till åtta år innan träet får rötskador. Ska du byta trall och vill att den ska hålla länge så bör den vara impregnerad, anser Fredrik Westin.