Inspiration / Jakt och friluftsliv

Så lyckas du med svampplockningen

Publicerad 2019-08-07

​Svampplockning ger dig motion, frisk luft och en härlig tur i skogen, och förhoppningsvis en korg full med svamp som du gör något riktigt gott av när du kommer hem. Men det gäller att vara lite försiktig, så att du inte får med giftsvamp i korgen.

Det finns tusentals svamparter i Norden, men bara ett hundratal bra matsvampar. Och när man säger matsvamp menas svampar som smakar bra och som inte innehåller skadliga ämnen eller på annat sätt är olämpliga att äta.

För nybörjare rekommenderas att man börjar med kantareller och soppar. Känner man sig osäker kan det vara en bra idé att gå en svampkurs. Det finns över 250 svampkonsulenter i Sverige, och många aktiva föreningar som arrangerar kurser och svampturer.

När du ska ut i skogen kan det vara bra att ha med matsäck och vatten, karta och kompass eller GPS-utrustning, extra kläder och svampbok eller app, till exempel appen Svampguiden som har beskrivningar av ett hundratal matsvampar.

    ​Tips för svampplockare

    • Ta med korg, kniv och en liten borste.
    • Plocka när det är torrt väder – och bara de svampar du känner till.
    • Plocka hela svampen ur marken.
    • Grovrensa i skogen. Låt friska skivor, rör och taggar vara kvar.
    • Lägg olika svamparter för sig så långt det går.
    • Ta hand om svampen omedelbart när du kommer hem. Rensa med kniv och borste.

    Plocka inte

    • Svampar med ring och strumpa.
    • Vita svampar med vita skivor.
    • Svampar med bruna skivor.
    • Svampar med röd eller rosa undersida.
    • Små svampar som är mindre än 3 cm höga.
Text: Jenny Kallur Foto: Annica Dolck-Asplund