Gratinerad hummer
4 personer
Du behöver
2 kokta humrar
100 g färska champinjoner
2 schalottenlökar
1 msk smör
½ msk mjöl
½ msk smör
2 dl mellangrädde
1 äggula
1 msk konjak
1 dl riven parmesanost
salt
½ kryddmått chilipeppar
1 dl riven parmesanost till gratineringen
Gör så här
Sätt ugnen på 275°.
Tina humrarna om de är frysta. Klyv humrarna på längden. Ta ur köttet och skär det i grova bitar. Bryt loss klorna, knäck skalet och försök få ut köttet så helt som möjligt.
Finhacka schalottenlökarna och skär champinjonerna i tärningar. Fräs lök och champinjoner i smör tills vätskan har kokat in.
Smält smöret i en kastrull och blanda med mjölet. Tillsätt nästan all grädde under vispning och låt stuvningen koka på svag värme i några minuter. Vispa ihop äggulan med det som är kvar av grädden och häll i det i kastrullen.
Värm sakta och häll i konjak och riven ost. Smaka av med salt och chilipeppar.
Blanda försiktigt i champinjoner, lök och hummerkött i såsen. Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela fyllningen i skalen och strö över riven ost. Så här långt kan man förbereda. Gratinera i 8–10 minuter eller tills de har fin färg. Servera genast. Gärna med citron, sallad och en bit bröd.