Inspiration / Mat och recept

Gratinerad hummer till nyår

Snart är det dags att fira in det nya året med nära och kära. Och har du inte redan planerat menyn så föreslår vi gratinerad hummer med smak av konjak till förrätten. En lyxig nyårsrätt som både är lätt att laga och går bra att förbereda.

Gratinerad hummer

4 personer

2 kokta humrar
100 g färska champinjoner
2 schalottenlökar
1 msk smör
½ msk mjöl
½ msk smör
2 dl mellangrädde
1 äggula
1 msk konjak
1 dl riven parmesanost
salt
½ kryddmått chilipeppar
1 dl riven parmesanost till gratineringen

Gör så här

Sätt ugnen på 275°.

Tina humrarna om de är frysta. Klyv humrarna på längden. Ta ur köttet och skär det i grova bitar. Bryt loss klorna, knäck skalet och försök få ut köttet så helt som möjligt.
Finhacka schalottenlökarna och skär champinjonerna i tärningar. Fräs lök och champinjoner i smör tills vätskan har kokat in.
Smält smöret i en kastrull och blanda med mjölet. Tillsätt nästan all grädde under vispning och låt stuvningen koka på svag värme i några minuter. Vispa ihop äggulan med det som är kvar av grädden och häll i det i kastrullen.
Värm sakta och häll i konjak och riven ost. Smaka av med salt och chilipeppar.
Blanda försiktigt i champinjoner, lök och hummerkött i såsen. Lägg hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela fyllningen i skalen och strö över riven ost. Så här långt kan man förbereda.
Gratinera i 8–10 minuter eller tills de har fin färg.
Servera genast. Gärna med citron, sallad och en bit bröd.

Text och foto: Annsofie Öhman