Inspiration / Mat och recept

Sverigekaka – sockerkaka med vaniljfyllning

Sverigekakan eller pensionärskakan som den även kallas, är en enkel men underbart god sockerkaka med vaniljfyllning.

​Gör så här

Kakan
Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en springform med löstagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten och till sist vattnet. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna.

Vaniljfyllningen
Smält smör och häll i mjölken. Koka upp detta i ca 1 minut. Tillsätt sedan vaniljsocker och rör till en jämn fyllning.

Till sist...
När kakan svalnat delar du den i två bottnar. Häll på vaniljfyllningen på ena botten och lägg sedan över den andra botten. Kakan smakar bäst av att stå i kylen över natten, då drar den åt sig av den goda fyllningen. Innan servering siktar du florsocker över den.

​Du behöver

3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllningen
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Florsocker till dekoration

Text och foto: Annica Dolck Asplund