Inspiration / Möt Sydveds skogsägare

Fem kärlekar i Torup-Hylte

Publicerad 2014-09-30

Det finns fem kärlekar i entreprenören Göran Nordanders liv. Olivia, Cathrin, skogen, jakten och potatischipsen. Och allt tar sin början i granskogen i Bosared. "Pappa växte upp här. Skogen var min vaggvisa varje kväll. Jag somnade till pappas historier. Så fort jag och brorsan fick chansen, så köpte vi tillbaka gården."

Det sägs att turen kommer till den som är förberedd. Göran Nordander är rustad till tänderna. Alla kunskaper och erfarenheter som han har samlat på sig, i yrkeslivet och privat, håller på att falla på plats i ett till synes perfekt pussel. När möjligheterna dyker upp är det bara att arrangera om några bitar, eller att lägga till. Och det spelar ingen roll hur man vrider och vänder på dem – alla hör ihop med skogen.

Görans pappa Åke växte upp på gården Bosared i Torup utanför Hyltebruk. Men farfar sålde Bosared och Göran har själv inga minnen därifrån. Istället växte han upp i Halmstad där pappan, efter att ha blivit av med jobbet som byggingenjör, började om från noll och byggde upp ett fastighetsföretag. Göran själv "tog det rätt lugnt". Men vid 20, när lumpen var avklarad, insåg han att det var dags för lite struktur i tillvaron och sökte in till civilekonomi- utbildningen i Växjö.

Ekonomidirektören som sadlade om

Sedan följde en lång räcka av jobb i ekonomisvängen. Göran har bland annat hunnit vara ekonomichef på Länsförsäkringar i Halmstad och har varit med på hms Networks resa från en 35-mannalåda till ett börsnoterat framtidsföretag med 140 medarbetare.

– Det var då jag blev sugen på att bygga upp något själv, säger Göran som dock verkar undvika att använda ordet entreprenör. Affärsklyschorna är faktiskt lika sällsynta som r:en i hans skönt rullande dialekt. Att höra Göran prata om gjytfjitejade chips torde vara en fröjd för varje språkforskare. Uttalet är lokalt och närproducerat, precis som hans chips. För det var nämligen chipsfabrikör som han blev till slut.

Under en kort sejour på LRF Konsult i Båstad blev Göran inkallad som tillfällig vd för Bjäre Hembygd. Företaget, som profilerat sig som återförsäljare för Bjärehalvöns potatis- bönder, hade problem att avyttra sina varor. Potatisen sålde bra tre månader om året, men sedan var det stopp. Göran började funderade på hur man skulle kunna omsätta råvaran i egna produkter, kläckte chipsidén, köpte loss potatisverksamheten och byggde en alldeles egen chipsfabrik.

"Alla älskar chips"

Torekows Lilla Chipsfabrik, med egna varumärket Bjärechips, har varit i drift sedan december 2011 och i år hoppas Göran på ett positivt rörelseresultat.

– På Bjärehalvön odlas Europas kanske bästa potatis. Och alla älskar chips! Så jag tyckte det var rätt självklart att vi skulle lokalproducera chips på de bästa råvarorna, friterade i skånsk rapsolja. Våra chips grytfriteras, det är viktigt och gör hela skillnaden mot storskalig industriell tillverkning. ATL har utsett dem till Sveriges godaste chips. Då blev jag jätteglad! Smaka!, säger Göran entusiastiskt och rycker upp en tjusigt illustrerad påse.

– Ser ni vem det är? Det är Moder Jord!

Chipsfabriken ägs av Göran med familjer samt en kompanjon till 75 procent. Det är självklart en vågad satsning och Göran är väldigt öppen med att det aldrig hade blivit aktuellt om familjen inte hade haft skogen som tillgång. När tillfället kom var han väl förberedd, både i form av erfarenhet och säkerhet.

Ska man lyckas i affärer så måste man ha kunskap och engagemang. Har man inte kunskapen om och kärleken till det man gör så blir det inget bra.
Göran Nordander

Göran har jagat i hela sitt liv. Han började som tolvåring, tillsammans med pappa, hemma hos pappas släktingar i Torup. Men tanken på egen skog dök inte upp förrän i 30-årsåldern. Då blev skogsfastigheten Torups-Hylte till salu.

– Jag mer eller mindre övertalade pappa att investera i fastigheten och tillsammans inledde vi vår skogsägarkarriär med en veckas intensivkurs hos Skogsvårdsstyrelsen. Sedan var vi fast båda två. Till saken hör att fastigheten var formad som ett u, så när grannfastigheten som låg inkilad i vår blev till salu, så slog vi till. På den vägen är det. Vi har förvärvat fastigheter som legat lämpligt till och ofta har det ena gett det andra. I dag förvaltar familjen – jag, min fru och min bror, tillsammans 1100 hektar i trakterna kring Hyltebruk.

Kunskap och engagemang!

Det där allra första fastighetsförvärvet skulle visa sig vara särdeles lyckosamt för Görans del. Granne med Torups-Hylte låg nämligen Kammarebo, vars ägare ingick i jaktlaget.

– Vi hade rätt kul ihop och han tyckte väl att jag var en trevlig prick, så jag fick telefonnumret till hans dotter Cathrin. Göran blev kär som en klockarkatt. Idag har paret tolvåriga dottern Olivia tillsammans och glädjen över familjen lyser igenom i allt. När det är dags för fredagsmys i villan hemma i Halmstad kretsar samtalet mestadels kring chips och skog. Skogen är en passion som Göran och Cathrin delar, ett livsval som förenar – även om de ibland kan ha olika åsikter om hur den ska skötas.

– Det är med skogen som med chipsen och allt annat. Ska man lyckas i affärer så måste man ha kunskap och engagemang. Har man inte kunskapen om och kärleken till det man gör så blir det inget bra. För mig är det viktigt att jobba med likasinnade. Sydveds entreprenör och skördarförare, Benny, är ett väldigt bra exempel på vad jag menar. Vi var uppe och tittade till en gallring i slutet på förra sommaren, Cathrin, Olivia och jag. När Benny fick syn på oss så stannade han och kom ut och pratade, och förklarade för Olivia vad det var han gjorde. Sedan tog han med sig Olivia in i hytten, tog några varv i karusellen och avslutade med att låta henne ta ner två träd. Vi kom direkt från en fin semester med massor av äventyr – men för Olivia så toppade Benny och skördaren allt. Det är det som är kunskap och engagemang! Cathrin och jag blir självklart väldigt glada, för vi hoppas ju att Olivia ska intressera sig för skogen och vilja ta över en gång.

Allt har sin tid

Göran är mycket aktiv i sitt skogsägarskap. – Grundprincipen är "i tid". Jag röjer i tid, jag gallrar i tid och jag avverkar i tid. Jag förröjer alltid gallringarna två, tre år i förväg så att skördarföraren har chansen att göra ett bra jobb. Att ge dåliga förutsättningar och sedan skylla resultatet på entreprenören är feltänkt. Och om det är något som jag har lärt mig, så är det att ta ner skogen i tid. Annars blir den rov för stormen eller står och ruttnar inifrån. Ren kapitalförstöring!

Han är till och med så drastisk att han väljer att ta ner skog som inte förräntar sig, och börjar om.

– Sammanlagt handlar det nog om 20 hektar dålig skog som jag har avverkat och planterat om. För mig är det självklart att försöka optimera affären och skapa god tillväxt.

Plantmaterialet är alltid av bästa kvalitet och noga valt efter ståndorten.

– Man kan inte bråka med naturen. Det spelar ingen roll hur mycket man försöker manipulera, om naturen inte tycker att det passar så har man kastat pengarna i sjön.

Civilekonomen lyser igenom också i skogsägarskapet. Byggnader som hör till marken styckar han av och säljer för att slippa kostsamt underhåll och viss jordbruksmark har planterats igen. Men han är noga med att poängtera att det inte handlar om någon klipparmentalitet.

– Både skogen och chipsfabriken är långsiktiga investeringar, tänkta att vårdas i generationer. En familjeaffär. Jag tror på skog som investering, säger Göran och travesterar Mark Twains klassiska citat: – Det tillverkas ingen skogsmark i Sverige längre. Städerna växer och infrastrukturen kräver allt större plats. På lång sikt måste skog vara en bra investering. Visst finns det en oro i branschen om avsättning för skogsråvaran, inte minst här i Hylte, men jag tänker att kineserna väl ska ha toapapper dom också…

Många beslut under jakten

Det är ingen underdrift att säga att Göran jobbar hårt. På entreprenörers vis har han sedan länge övergett tidrapporterna och försöker istället hämta andan och inspirationen när tillfällen ges. Jaktsäsongen är något han längtar efter varje år, och i kylrummet hänger nu årets första bock.

– Jakten betyder oerhört mycket för mig, den är min rekreation och mitt stora fritidsintresse. Det är så mycket runtomkring som jag uppskattar. Jaktkompisarna, lugnet, viltet. Jag satsar mycket på viltvården med viltvatten, utfodring och plantering av äppelträd. Jobbet lönar sig i form av färre viltskador och en livskraftig viltstam. Förra året sköt vi en 19-taggare på våra marker – sånt är ju rätt roligt…

– Jag har två drevrar och brukar gå som hundförare. Ett väldigt bra sätt att lära känna sin skog, man går över alltihop under hösten och vintern. Det blir rätt många samtal till min Sydvedare Anders Persson under en bra jaktsäsong, myser Göran.

Tiden att själv göra jobbet har han inte. Anders, entreprenörerna och Sydved står för rådgivning och genomförande. Men besluten fattar han själv. Att våga fatta beslut är grundläggande för att lyckas i affärer. Rädslan för att göra fel finns inte.

– Om jag har gjort fel någon gång? Jag har gjort massor av misstag! Men man får göra fel, det är på det sättet man lär sig. Det viktiga är att man inte gör samma misstag två gånger.

Text: Amelie Bergman Foto: Örjan Henriksson