Lars är född och uppvuxen i Lerum, och västgötskan biter sig kvar. Kanske inte så mycket i dialekten som i hundvalet. Västgötaspetsen Mira är ögonstenen och Lars beskriver kärleksfullt hennes trevliga temperament och svanslösa sittövningar.
En stor del av barndomens lov tillbringades dock i Tiarp hos mormor.
– Mormor hade gift sig med bonden på 40-talet och gården hade gått i hans släkt sedan 1800-talets allra första år. Mina föräldrar tog över gården på 70-talet och 1989 blev det min tur, berättar Lars.
Då bodde han i Göteborg och jobbade som väg- och vatteningenjör. Helger och semestrar tillbringades i skogen i Tiarp och med tiden upplevde Lars att resorna blev väl krävande. Sedan 1994 bor han permanent på gården tillsammans med sambon Ann-Charlotte. Redan i samband med flytten hade han hittat nytt jobb, men efter en lång karriär som bland annat innefattat tjänst på teknikföretag och uppdrag som projektledare, började det klia i själen.
– Jag var helt enkelt inte lycklig. Jobbvardagen sammanföll väldigt sällan med den bild av yrket som jag fått under studietiden och jag kände behovet av att göra något annat, att få arbeta mer kreativt.
Vid det här laget hade verktygslådan växt upp till en verkstad och Lars bestämde sig för att satsa fullt ut på träförädling i form av finsnickeri. Han gick helt sonika in till chefen och sa upp sig. I år fyller snickeriet ute i flygeln 12 år. Exklusiva, av Lars ritade och tillverkade, kök står för lejonparten av omsättningen tillsammans med fönster och andra detaljer. Möbler formger och tillverkar han för nöjes skull. I vardagsrummet tronar skåpet i oljad ek och svartek, tillverkat av ett träd från gården. Förmiddagsfikat serveras vid ett soffbord med mjukt svängda ben, tillverkat i al.
Kvalitet framför kvantitet
– När det kommer till köken ritar jag både traditionella kök och moderna kök med strikta linjer. Men min egen håg står till det samtida, förklarar Lars.
– Till möblerna använder jag gärna virke från min egen skog – jag är ju till exempel självförsörjande på ek och al. Till inredningarna köper jag in material eftersom jag måste kunna lita på en jämn och hög kvalitet genom hela produktionen. Men det finaste trä jag någonsin jobbat i är lärk från Sibirien som har stor kärna och väldigt täta och jämna årsringar.
Att kvalitetsproduktion ligger Lars varmt om hjärtat märks också när han talar om den egna skogen. Här gäller kvalitet före kvantitet. Han högg sin första bok på fastigheten som 20-åring. Då var det 70-tal och kontinuiteten har gett honom möjlighet att planera skogsbruket och verkligen gynna de bästa stammarna.
– I tonåren tänkte jag faktiskt bli skogsmästare. Jag gick två års skoglig gymnasial utbildning på Östboskolan i Värnamo och jobbade sedan i skogen under fyra år innan jag började på Chalmers.