Att se Sydveds manuellhuggare gallra ett skånskt bokbestånd är en upplevelse för livet. Det tycker skogsägare Peter Lundström också som glatt hänger på huggarna och passar på att suga åt sig så mycket intryck och kunskap som han bara kan.
– Att lära sig sköta en bokskog kan man ägna ett helt liv åt, känns det som. Föryngringshuggningen i det här bokbeståndet gjordes 2012. Föryngringen kom snabbt och tätt, det var som en grön matta. Men redan nu har de nya bokplantorna börjat se lite trötta ut. Det går så väldigt fort och jag insåg att det var hög tid att fortsätta utglesningen av bokbeståndet, resonerar Peter när han guidar oss på sin fastighet i utanför Degeberga.
Sent eller ej, den här gallringen – eller ljushuggningen som det heter på bokmål – kommer perfekt efter 2019 som blev ett riktigt ollonår. Föregående års torka har stressat träden en aning och satt full fart på ollonproduktionen. Ljushuggning gör att mer ljus och värme når marken och skapar optimala förhållanden för de små groddplantorna.
Bra läge att gallra bok
– Aktiv bokskogsskötsel utmärks av många och väl utförda gallringar som kan ge avkastning över lång tid. Just nu är det dessutom bra läge eftersom efterfrågan på bokmassaved är god, säger Sydvedare Charlie Persson som ansvarar för just den här ljushuggningen tillsammans med manuellhuggarna Roger Aldenhamn och Johan Nygren.
– Genom att gallra förbättrar man marktillståndet och för över tillväxten på framtidsstammarna. Att en bokskog har varit välgallrad syns på stocken som ska ha breda och regelbundna årsringar, förklarar Charlie.
Men att jämföra med en traditionell grangallring låter sig inte göras – bokens livscykel kräver fler och tätare insatser. Skogsägare med tallskog som använder sig av självföryngring med frötallar kan känna igen sig till viss del.
Föryngring av bok görs genom att man sparar moderträd som producerar ollon. Föryngringen ska sedan komma upp tätt så att beståndet danas med raka och kvistfria stammar av hög kvalitet. När stammarna är tre till fem meter är det dags för en första röjning och efter ytterligare cirka fem år görs en andra röjning.
Innan dess har moderträden successivt avverkats genom flera ljusreglerande gallringar – och det är en sådan som just nu görs på Peter Lundströms fastighet. Därefter gallras beståndet kontinuerligt för att bygga ut bokarnas kronor, med målet att kronan ska omfatta ungefär en tredjedel av trädhöjden.
Känsligt för vind, frost och sol
Ljushuggningen handlar om att få ner ljus och värme till marken för att skapa bra markförhållanden och stimulera tillväxtprocessen, förklarar Roger som är passionerat engagerad i sitt uppdrag.
– Allt handlar om ljus! Bokplantorna älskar ljus, men det får inte vara för lite och inte för mycket. Ska man prata belysningsspråk så vill de inte ha direktljus utan allmänljus. Det skapar man genom att hugga upp så att ljuset kommer ner fläckvis, då kan plantorna njuta av ljuset utan att brännas av solen.