Laserskanning ger bättre digitala skogskartor
Sedan ungefär tre år tillbaka finns detaljerade kartor som visar vad Sveriges skogar innehåller. Datan är registrerad genom laserskanning från 2300 meters höjd. Informationen, som tagits fram i ett samarbete mellan SLU och Skogsstyrelsen, finns samlad på Skogsstyrelsens hemsida under namnet Skogliga grunddata.
– Det har blivit en succé. Privata skogsägare kan gå in och få gratis information om sin skog genom att titta på bilderna. Det går att se hur höga träden är, hur tät skogen är och vilken volym den har. På så sätt går det att räkna ut värdet på en avverkningsbar skog. Skogsägaren kan också planera skogsskötseln på ett bättre sätt, genom att få en bra överblick av sitt bestånd, säger Erik Willén som arbetar med digitalisering på Skogforsk.
Genom laserskanningen kan du även få fram kartor som visar fuktstråk i landskapet. Med hjälp av informationen kan
man planera hur skotaren ska köra för att minska inverkan på fuktiga områden, där körskadorna annars tenderar att bli värst.
Eftersom skogen växer och förändras genom skötselingrepp behöver kartorna uppdateras löpande och därför pågår en ny laserskanning i Sverige som inleddes i somras. Just nu sker forskning för att få fram ännu mer data från bilderna.
Målet är att även kunna se beståndens tillväxt och trädslag. Genom noggranna mätningar av trädhöjden
från två punkter kan tillväxten skattas. Det kommer till nytta för att planera skogsbruksåtgärder, det blir tätare mellan gallringarna om tillväxten är högre.
Markbaserad och mobil laserskanning
Genom att placera en laserskanner på ett stativ inne i skogen får man på kort tid många miljoner 3d-punkter som avbildar skogen. Skogliga variabler som stamdiameter, grundyta, stamvolym och trädhöjd
kan beräknas direkt från mätdatan. SLU utvecklar just nu metoder för att automatiskt beräkna stammars position och form, uppskatta kvistighet med mer.
SLU arbetar också med ett projekt där enklare laserskannrar sätts på ryggsäckar, så att man kan gå runt i skogen och inventera den, så kallad mobil laserskanning. Med den typen av laserskanning öppnar sig nya möjligheter. Stora bestånd kommer i framtiden att snabbt mätas från olika vinklar.
– Det är även tänkbart att i framtiden sätta skannrarna på skördare. Allteftersom laserskannrarna blir mindre och billigare ökar realismen för att denna typ av teknik ska användas praktiskt i skogsbruket, säger Håkan Olsson på SLU.
Mätinstrumenten ger då en 3D-bild av beståndet och kan då exempelvis mäta trädkronornas konkurrens. Markbaserad och mobil laserskanning kan användas för att mäta träd och bestånd, så att inventeringen kan både bli snabbare och mer informationsrik än dagens manuella metoder.