Placering
Placeringen är viktig för att få ett lyckat resultat. Försök att placera ditt jakttorn nära en skogsridå. Då blir det oftast lättare att smyga dit osedd samtidigt som du får mycket kamouflage när du sitter i tornet.
Bygglov och bygganmälan
Det krävs inget bygglov eller bygganmälan för att uppföra ett jakttorn. I jakträttsavtalet med markägaren bör du tänka på att ta med rätten att bygga jakttorn och placera ut det på marken.
Märk upp jakttornen
Sätt upp varningsskyltar som talar om att tornet beträds på egen risk. Observera dock att du som ägare av ett jakttorn ändå inte frias från ansvar. Vill man vara på den säkra sidan kan det därför vara bra att kunna ta bort stegen till jakttornet så att obehöriga inte kan ta sig upp i tornet.
Materialval
Ett jakttorn utsätts med tiden för stora påfrestningar i form av temperaturvariationer, fukt och belastning. Välj därför material av god kvalitet som är anpassat till det hårda utomhusklimatet.
Välj tryckimpregnerat trä klass ntr/a till:
- trä i kontakt med mark
- trä i konstruktioner där personsäkerheten kräver att dessa inte försvagas (till skydd mot olycksfall)
- trä som är svårt att byta ut efter inbyggnad i fuktig miljö
Välj tryckimpregnerat trä klass ntr/ab till:
- oskyddat trä ovan mark
Börja bygg!
Det här är ett jakttorn av klassisk variant som lämpar sig både för låga och höga torn. Bygg de båda gavlarna och anpassa dem i lämplig höjd. Spika sedan ihop dem med en tvärslå enligt den tredje bilden. När golvet och sidoväggarna byggs bidrar dessa till tornets stabilitet.