Aktuellt / Senaste nytt

Förbered dig inför jaktsäsongen

Publicerad 2023-06-12

Bra jaktupplevelser kräver förberedelser, allt från att bygga jakttorn, röja pass till att ha koll på sitt vapen och annan utrustning. Checka av om du har koll på detta inför höstens jakter.

Säkra jaktpass. Passen ska vara så säkra som möjligt. Röj bort sly och buskar både nära passet och i skjutgatorna. Markera förbjudna skjutriktningar med färg på träden. När det närmar sig jaktpremiär, snitsla vägen till passet och märk ut passet noggrant, både på plats och på jaktkartan. Se till att jaktkartan är uppdaterad med pass, samlingsplatser och stigar till passen. Och viktigast av allt, säkerställ att du har markägarens godkännande att röja för pass och bygga jakttorn.

Jakttorn. Kontrollera varje jakttorn, så att det står stadigt och är i bra skick. Reparera eller bygg ett nytt torn. Extra check på stegarna! Ett jakttorn på passet ökar inte bara sikten utan även säkerheten vid avlossat skott, vinkeln mot marken ger ett säkrare kulfång. Vapenvård. Kontrollera att ditt jaktvapen är i bra skick; gå igenom kikarmontage, skruvar i lådor och stock, se till att det inte finns synliga skador på vapnet. Smörj där det behövs.

Träna på skjutbanan. Öva ditt skytte i sommar! När du tränar, gör det alltid med ditt jaktvapen. Skjut in vapnet med rätt ammunition, ofta skiljer det mellan jakt- och övningspatroner. Och varför inte ta med hela jaktlaget till en gemensam träff på skjutbanan?

Jakthunden i superform. Se till att din fyrbente jaktkompis är i bästa form. Vänj hunden med ett fettrikare foder någon månad innan jaktstart. Energibehovet ökar under jakten, men för att magen ska klara annat foder så behövs gradvis invänjning. Konditionen ska vara bra året om, men lägg in extra träning när jaktsäsongen närmar sig. Växla mellan promenader, cykling, simning och intervaller.

Jägaren. Även jägaren kan få ut så mycket mer av jakten genom att vara i form och ha bra kondition. Promenader i skogen, cykling eller löpning är bara några exempel. Dags att förnya jaktgarderoben? Satsa på tåliga, ventilerande kläder som skyddar mot vind och vatten. Längre fram under hösten kan du komplettera med värmande mellanlager. Välj kläder, gärna i signalfärger, så att du syns.

Text: Annsofie Öhman Foto: Sara Landstedt